Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


opet chlamidia


Autor Poruka

Lunja

17.07.2001. 10:12

Podravi i pohvale!
Ja i suprug se liječimo od infekcije klamidijom oko godinu dana na Infektološkoj poliklinici. Oboje imamo 30 godina i nemamo djece. On nema nikakvih simptoma, dok se meni pojavio artritis i konjuktivitis. Nalazi brisa cerviksa i uretre su mi ponekad negativni, a ponekad pozitivni. Na redovnoj kontroli kod ginekologa nije zamjeceno nista sto bi upucivalo na upalne promjene. Kako silno zelimo dijete, zanima me da li bi trebala napraviti nekakav poseban pregled koji bi pokazao eventualne promjene na jajnicima i jajovodima? Nadalje, ginekolog mi savjetuje da ako uskoro ne uspijem rijesiti upalu da ipak pokusam zanijeti pa da upalu kontroliram tijekom trudnoce. Da li bi to bio prevelik rizik?
Puno hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

17.07.2001. 21:28

Poštovana gospođo Lunja,
Klamidijska infekcija često dovodi do nepopravljivog oštećenja jajovoda koje nastupa zbog stvaranja priraslica uslijed produljenog imunološkog odgovora (ovaj mikroorganizam nažalost u većine pacijentica ne stvara manifestne smetnje, te se one obraćaju liječniku u kroničnoj fazi upale). Ukoliko se radi o verificiranoj infekciji klamidijom bilo bi preporučljivo provesti energično liječenje s višestrukim kontrolnim bakteriološkim pretragama do negativizacije nalaza. Kada se potvrdi izlječenje bilo bi uputno provjeriti prohodnost jajovoda ukoliko ne možete ostvariti željeno začeće tijekom godine dana.
Ukoliko se radi o infekciji tijekom trudnoće; svaku klamidijsku infekciju treba liječiti , ali je odabir antibiotika drugačiji u trudnica, zbog poznatih komplikacija koje klamidija može izazvati (spontani pobačaj, prijeveremeni porod najčešće kao posljedica upale plodovih ovoja -korioamniotisa i dr.) Stoga, savjetujem Vam provesti liječenje prije planiranja trudnoće.