Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rendgen


Autor Poruka

Jela

17.07.2001. 00:17

Postovana dr. Kupesic
javljam Vam se iz Toronta. Nedavno sam imala tzv. root canal surgery pri cemu je zubarica uzela nekoliko rendgenskih snimaka zuba. Kako imam jos nekoliko "ozbiljnijih" popravaka zubi pri cemu ce najvjerovatnije ponovo uzimati snimke zanima me kolika su opasnost ta ozracivanja za buduce potomstvo jer ja i suprug planiramo dijete u skoroj buducnosti. Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

17.07.2001. 21:34

Poštovana gospođo Jela,
Ova doza zračenja smatra se doista bezopasnom u prekoncepcijskoj fazi. Kako bi se smanjio rizik ozračenja u neprepoznatih ili vrlo ranih trudnoća, u pacijetnica reprodukcijske dobi se uobičajeno provodi i zaštita (zaštitni štit u predjelu male zdjelice u periovulacijskoj i postovulacijskoj fazi) prilikom snimanja čeljusti i/ili zubiju. Čak i ukoliko se dogodi ozračenje tijekom rane trudnoće, zbog male doze zračenja nije ustanovljen značajno povišeni rizik malformacija ploda. Ipak, zbog sigurnosti se u takvih paciejntica provodi internzivniji ultrazvučni nadzor. Podržavam Vašu inicijativu da sanirate zube prije planiranja zanošenja. Srdačni pozdrav.