Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Osip praćen svrbežom u trudnoći


Autor Poruka

Mely123

06.04.2020. 17:50

Poštovanje,

u 29 tjednu trudnoće sam,za sada uredne.
Prošli tjedan mi se javio osip praćen svrbežom na prstima obiju ruku i na podlakticama sa unutranje strane,također obiju ruku.
Najviše mi je pomagalo to šta sam si stavljala obloge od hladne vode.
Unazad dva dana se svrbež smirio i osip također,sad se taj osip kao suši(kad pređem prstima preko toga sve je onak suho i hrapavo).Mislim da ide na bolje.
Danas sam bila na redovnom pregledu kod ginekologa i rekla sam mu za to,on mi je samo preporučio kremicu,te mi je rekao ukoliko prolazi da nemoram mazati...
Ali sad kad sam došla kući i malo čitala po internetu vidim da se svrbež može javiti i kod kolestaze u trudnoći..Te sad nezz što da radim,bojim se da imam kolestazu,a ginekolog mi nije preporučio vađenje krvi da to prekontrolira...
Mislila sam eventualno kod dr opće prakse to obaviti,ako vi mislite da za tim ima potrebe prema opisanim simptomima.

Unaprijed hvala na odg
Lijep pozdrav

Mely123

07.04.2020. 10:05

Poštovani,
moram se nadovezati na prethodnu poruku jer sam nešto zaboravila navesti.
Unazad dva dana imam bolove u donjem dijelu trbuha,konstantno.Prvi dan su bili kao menstrualni,ali sada su ipak mislim drugačiji,jači...Nekada su blaži,a nekad se pojačavaju(tipa kad idem sjest,ustat ili se okrenut na suprotnu stranu pri spavanju).Neznam kako bih ih opisala,nekad se onak samo pojacaju,pa se intenzitet smanji(tipa kad se idem sjest),a nekad kad ležim ih ne osjetim dok se ne krenem ustat ili okrenut.I za to sam rekla ginekologu,mjerili su mi s onim uređajem dali imam kontrakcije,rečeno mi je da nemam,da nije ništa uređaj pokazao. I da je sve ok,da su ti bolovi normalni jer se kao sve rasteže itd......Uzv bebe je bio uredan,glavica je već dolje,čak mislim i dosta nisko,jer kad mi je prolazio s uzv i gledao glavicu primjetila sam da mi je skroz dolje do dolje došao,onak nekak ispod trbuha.
Nezz što biste Vi rekli na to.

Hvala
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2020. 10:50

Poštovana, prema navedenim simptomima moglo bi se raditi o kolestazi. Preporučio bi da uradite nalaze jetrenih proba i žućnih kiselina. U 29. tjednu trudnoće uobičajeno je da se osjeća pritisak, udarci djeteta i poneka kontrakcija (stezanje) maternice. Važno je da nema krvarenja jer to može biti znak prijevremenog otvaranja.

Mely123

09.04.2020. 10:50

Poštovanje,

obratila sam se doktorici opće prakse i rekla da bih voljela provjeriti dali imam kolestazu ili ne.
Ona me poslala na vađenje krvi.
Nalaz sam danas pokupila i koliko vidim dala mi je za izvaditi samo neke parametre,za koje ja neznam DALI SU DOVOLJNI u postavljanju dijagnoze za kolestazu!!!!!!!!
S tim da mi je ALT malo povišen,komentar je bio-nije kolestaza,povišen ALT može biti slučajnost,ali možemo ponovit nalaze nakon nekog vremena.
Pošto živim u inozemstvu navest ću Vam parametre koje imam u nalazu i njihov ref.interval,jer koliko vidim ovdje se vrijednosti parametara razlikuju od onih kod nas.
BILIRUBIN,UKUPNI;
Ref.interval < = 1.1 mg/dl
Moja vrijednost 0.2 mg/dl

GGT;
Ref.interval <= 42 U/L
Moja vrijednost 22 U/L

AST;
Ref.interval <=35 U/L
Moja vrijednost 24 U/L

ALT;
Ref.interval <=35 U/L
Moja vrijednost 42 U/L

To je sve što imam na nalazu,brine me taj ALT,neznam dali to znači da ipak imam neku blagu kolestazu i da bi se moglo to sve razviti u veći problem?Neznam dali da pripazim na prehranu ili eventualno napravim neke druge pretrage,mislim kako da se postavim sad prema ovome nalazu,dali ovaj nalaz zahtjeva sad neko liječenje?????
Ja termin imam 21.6,pa neznam da eventualno ponovim ove nalaze kroz neko vrijeme?
Samo neznam kad bih ih ponovila,nakon kojeg vremena jer mi to doktorica nije rekla konkretno?
Te dali bih ove nalaze trebala pokazati svome ginekologu,ako vi mislite da su zabrinjavajući?
Zao mi je što sam Vam ovako opširno napisala,ali stvarno se brinem jer mi je prva trudnoća,pa se bojim da nešto ne krene po zlu,a i Vaši savjeti mi uvijek pomognu.

Unaprijed hvala na odg
LP

Ivo Balenović, dr. med.

09.04.2020. 11:55

Poštovana, transaminaze (AST, ALT) i bilirubin su u kolestazi najčešće blago povišeni, ali mogu biti povećane i 10-20 puta. Alkalna fosfataza (ALP) može biti i povišena i do 10 puta, ali dijagnostički diskutabilna jer se u trudnoći fiziološki povećava 2-4 x. Povišenje GGT se nalazi u manje od 30% slučajeva. Najspecifičniji i najsenzitivniji marker su povišene vrijednosti žučnih kiselina. Ukoliko simptomi svrbeža ne bi prestali ili se pojačavali unutar idućih desetak dana savjetujem da ponovite nalaze (i odredite vrijednost žućnih kiselina). Kod kolestaze u trudnoći preporučuje se prehrana s manje masnoća.