Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ovulacija


Autor Poruka

tasha

22.11.2001. 14:10

Postovana doktorice, molim Vas da mi sto hitnije odgovorite na moje pitanje: da li je slucaj da i nakon sto je na ultrazvuku 12. dan ciklusa na jajniku pronadjen folikul promjera 1.6 cm ipak izostane ovulacija? Dakle, da je folikul postojao , ali da je ovulacija izostala, ako moze, zasto je to tako i sto se to ustvari desava?
Kolikog promjera mora folikul biti da bi ovulacija nastupila?
I jos jedno pitanje: sto je to LH( luteinizacijski hormon ) i cemu sluzi?
Hvala unaprijed
S postovanjem , vasa vjerna posjetiteljka, Tasha

Doc dr. sc. S. Kupešić

25.11.2001. 12:08

Poštovana,
Promjer folikula ne mora ujedno značiti da je ovulacija nastupila, jer 1. folikul može ne prsnuti i jajna stanica može biti zarobljena unutar folikula, 2. folikul može biti prazan, 3. jajna stanica može biti nedostatne kvalitete, 4. prsnuće folikula nije jedina garancija uspješne fertilizacije (oplodnja ovisi o tubarnom faktoru neplodnosti i kvaliteti spermiograma supruga) itd. itd. Uz mjerenje folikula treba raditi i uzastopno praćenje endometerijske debljine, prokrvljensoti kroz maternicu i jajnike, te po potrebi određivanje hormonskih parametara. S obzirom da se doimate doista zainteresiranom za ovu problematiku mislim da će Vas veseliti podatak da uskoro izlazi knjižica za neplodne pacijentice koju sam napisala da bih o svemu mogli naći zadovoljavajuće,a li na Vama dostupan način napisane podatke i odgovore na brojna pitanja. LH je skraćenica za luteinizirajući hormon, čiji je vršak izlučivanja neposredno pred ovulaciju neophodan za oslobađanje jajajšca.

tasha

25.11.2001. 23:00

Postovana doktorice, zahvaljujem na Vasem odgovoru i molim Vas da mi kazete u kolikoj je mjeri rjesivo ako folikul ne prsne, ili ako je prazan ili je jajna stanica nedostatne kvalitete. Cime se to lijeci i kolika je uspjesnost prevazilazenja i tih problema.
Upravo sad kada sam mislila da sam sve rijesila, u ocekivanju konacnog zatrudnjivanja saznam da ima jos toga sto mi moze omesti moju najvecu zelju.
Molim Vas da mi pomognete svojim odgovorom i savjetom
s postovanjem Tasha

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 21:32

poštovana,
Sve odgovore na Vaša pitanja i načine rješavanja problema ženske neplodnosti dobiti ćete u jednom od visoko specijaliziranih centara koji se bave ovom problematike. Radi li se o zadržanoj oociti i koja je vjerojatnost da se je u Vas desio ovakakv poremećaj nemoguće je i neozbiljno pokušati ustvrditi na ovako koncipiranoj teleedukacijskoj stranici, već se može zaključiti tek na temelju kliničkog, ultrazvučnog i endokrinološkog pregleda.

Strahodtrudnoce

05.08.2020. 15:50

Ima li zena ovulaciju u trudnoci, dakle ovulacijsku sluz?

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2020. 09:30

U trudnoći nema ovulacije.

pomoc12

10.08.2020. 19:20

Postovana, cura mi nije dobila menstruaciju zadnja joj je bila prije 2 mj a za ovaj tj 2. Jos ceka zbog cega je izostala.. Nismo imali odnese tj. Nije bilo penetracije i ejakulacije.. Imali smo peting... Oboje smo maloljetni

Ivo Balenović, dr. med.

11.08.2020. 09:30

Bez odnosa ne postoji mogućnost trudnoće. U pitanju je hormonski disbalans.