Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ovulacija da ili ne


Autor Poruka

Ivy

14.01.2002. 13:45

Poštovana dr.Kupešić,

prošli mjesec došlo je do poremećaja ciklusa ( to je bio 6 mjesec na clomidu, inače je tijekom terapije ciklus bio 32 dana ) ) koji je sada trajao 40 dana no 2 tjedna pred menstruaciju imala sam konstantno smeđi iscjedak ( endometrij izgledao kao da sam još u fazi pred ovulaciju no dominantnog folikula više nije bilo ).Temperatura je počela rasti tek na 26. dan ciklus . Utvrđeno je da nije bilo ovulacije i pretpostavka je da je došlo do pada hormona no ne zna se uzrok ne prskanja folikula jer je postojala dominantna oko 15 dana ciklusa od 16mm.

Ovaj ciklus temperatura je tek danas na 25. dan pocela rasti iako sam oko 19-21 dana primjetila sluz poput bjelanka, sada je mlječno bijela kremasta pa se pita da li i ovaj mjesec nije bilo ovulacije, no doktor je rekao da smatra da neću menstruaciju dobiti prije 35 dana, a na 13 dan ciklusa endometrij je bio 8mm ( no nije imao sve oznake ovulacijskog endom. ), najveća folikula 13-14mm.

Inače oduvijek imam neredovite cikluse i zbog zadnjeg poremećaja tijekom terapije u veljači idem na laparaskopiju ako se ne dogodi trudnoća no s obzirom na ovakvo odvijanje situacije sumnjam.

Unaprijed se zahvaljujem na očekivanom odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.01.2002. 15:48

Poštovana,
S obzirom da niste pokazali zadovoljavajuću reakciju na clomiphene citrat tijekom čak 6 mjeseci (!!!) pretpostavljam da će se Vaš liječnik odlučiti za drugi oblik terapije (injekcije FSH ili hMG). Svakako prije odluke za ovakav slijed događaja trebalo bi učiniti dodtne pretrage od kojih je jedna i laparoskopija, te detaljna hormonska analiza tijekom ciklusa koja bi trebala pratiti serijske ultrazvučne pretrage. Nadam se da će se nakon uvida u Vaše pretrage koje će slijediti ustanoviti uzrok poremećaja koji će se tek nakon dijagnosticiranja moći uspješno tretirati i odabrati primjereni oblik pomognute oplodnje koji će dovesti do tako željene trudnoće.