Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Genitalne bradavice


Autor Poruka

Sandra

14.01.2002. 11:23

Mislim da bi se puno lakše nosila s HPV infekcijom kad bi znala odgovore na ova pitanja.
33 godine/7godina u braku
1. Imam kondilome samo na vanjskom djelu spolnog organa,kako utjecati da se ne prošire u unutrašnjost?
2. Da li je potrebna tipizacija HPV-a budući da je moj PAPA test uredan , a suprug nema nikakvih simptoma?
3. Koliko dugo možete imati virus u sebi a da nema simptoma i da li se prenosi isključivo spolnim putem ( ako ne, kako zaštititi djecu i druge)?
4. Vaše mišljenje o "Aldara" kremi,učinkovitost i nuspojave?
5. Ako se uspijem ,Bog da , riješiti kondiloma, na što treba obratiti pozornost da se ne pojave ponovo (imunitet,spolni odnos)?

Ovo su svi moji upitnici s kojima sam izašla iz ginekološke ordinacije, jer tamo jednostavno zablokira mozak.
Unaprijed zahvaljujem na mogućem odgovoru.
Sandra

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.01.2002. 16:09

Poštovana,
Odgovaram redom na Vaša pitanja:
1.Kondilome ovakve lokacije možete tretirati elektrokauterom (uz lokalnu analgeziju). Zahvat se obično dogovara s područnim sekundarnim bolničkim centrom ili klinikom.
2. Svakako bih preporučila tipizaciju HPVa kakob iste procijenili da li ste inficirani virusom visokog ili niskog stupnja rizika. To je važno kako bi se mogla odrediti frekvencija budućih pretraga i konrtolirati uspjeh terapije.
3. Smatra se da je HPV spolno prenosivi virus te da je priblžno 40% teenagera eksponirano ovom virusu tijekom prvih spolnih odnosa. Suprug zbog različitosti građe spolovila ne mora imati subjektivnih smetnji. Postoje značajne varijacije u vremenu od infekcije do manifestacije bolesti s obzirom da je virus unutarstanične lokacije, a do njegovog ispoljavanja može doći uslijed pridruženih bakterijskih infekcija ili kompromitiranosti imunološkog sustava (pretpostavlja se da to vrijeme latencije može biti i nekoliko mjeseci/godina). Djecu možete zašititi uobičajenim mjerama prevencije i higijene (osobni ručnici, dezinfekcija WC školjki, edukacija, pranje ruku i spolovila ...)
4. Ova krema predstavlja citotoksično sredstvo koje se može primjeniti za liječenje virusom uzrokovanih promjena. Od oblika terapije koji se još primjenjuju su 20%tna otopina podofilina (ima veoma česte opetovane infekcije).Što se tiče kreme, ona sadrži 5 FU (floruouracil)
a proizvođači spominju nekoliko oblika terapije. Naznačeno je da postoji teratogeno djelovanje (nepoželjan učinak na fetus ukoliko dođe do zanošenja) te se zbog toga savjetuje osobiti oprez u žena generativne dobi. Možda ovaj detalj najoblje govori da se ova krema za vanjsku uporabu mora upotrebljavti isključivo po savjetu liječnika i u propisanoj dozi. Nažalost, i kod ovog preparata registrirani su recidivi, te možemo zaključiti da za sada na tržištu nema specifičnog sredstva koje bi se koristilo za anti HPV terapiju.
5. U svakom slučaju savjetuje se liječiti usporedne bakterijske infekcije, imati zaštićeni spolni odnos (uz korištenje kondoma), reducirati broj partnera (promijeniti spolno ponašanje), jačati imunološki sustav i td.