Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


papa


Autor Poruka

sanja

24.07.2002. 18:29

Poštovna doktorice,
upravo sam se vratila sa kontrolnog pregleda u 15 tj.trudnoće i jako sam zabrinuta.Naime, doktor je pronašao "ranicu" točnije: grublje zrnata E. promjera 5 mm oko ušća, na ušću maternice te uzeo bris za papa test. Jako sam zabrinuta i iznenađena tim više što je zadnji papa bio u 2. mj ove godine i bio je uredan kao i svi do sad.Od kuda sad ova ranica i to još u trudnoći, doktor je rekao da ništa nezna dok ne dobije nalaz od pape. Ne moram Vam ni reći koliko sam prestrašena i nestrpljiva zbog nalaza. Napominjem Vam da sam na prvom pregledu imala stupanj čistoće 3 i terapiju geonistin 6 dana, ali ni nakon toga žućkasti iscijedak nije u potpunosti prestao. Danas na uzv nisam bila pa Vam nemogu reći ništa o tom nalazu. Prošli je bio uredan. Molim Vas da mi kažete koliko je ovo sve opasno za moju bebu,tj. što se može dogoditi u najgorem slučaju.Čekajući s nestrpljenjem Vaš odgovor pozdravljam Vas!
Imam 23 godine i ovo mi je prva trudnoća

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

25.07.2002. 15:43

Poštovana,
Takozvana ranica na grliću maternice česta je promjena koja zahtijeva redoviti nadzor liječnika i svakako Papa nalaz . Ova lezija podrazumijeva crvenkastu promjenu grlića maternice koja nastaje uslijed djelovanja kiselkastog sekreta rodnice na preostali cilindrični epitel koji u spolno zrele žene zamjenjuje pločasti epitel. Ukoliko se takvim promjenama pridruže infekcije ili kakve druge promjene, opseg opseg cervikalnih promjena može navesti liječnika da pristupi aktivnom liječenju koje se nikako ne savjetuje tijekom trudnoće (npr. krio-postupcima, elektrokoagulacijom, laserom, konizacijom). Ovakve se promjene bolje vide pod povećanjem (kolpsokopija), iako se u većine slučajeva jasno naziru i prostim okom. Prema tome, savjetujem Vam pričekati rezultat Papa testa, po potrebi provesti ciljane cervikalne obriske s mikrobakteriološkom analizom i liječenje.
S obzirom da se radi o 15. tjednu trudnoće treba paziti da ne dođe do uzlazne infekcije plodovih ovoja (korioamnionitisa) koji bi mogao komplicirati daljnji tijekk trudnoće.

sanja

25.07.2002. 18:32

Poštovana doktorice,
zahvaljujem Vam na opširnom i brzom odgovoru te Vas moram zamoliti za još jedno mišljenje u vezi mog problema. Naime, koliko znači podatak da je papa od prije 4 mj. bio u redu odnosno ja se bar nekako nadam da se to još onda nije stiglo razviti u nešto ozbiljnije. Što Vi mislite, može li to biti neka utjeha? Hvala!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

26.07.2002. 16:34

Poštovana,
Za pretpostaviti je da će dijagnoza biti tek upalom izazvano lakše odstupanje u Papa nalazu jer 4-mjesečni interval u izvođenju Papa testa ne bi smio bi rezultirati različitostima rezultata.