Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


papa test


Autor Poruka

marta

26.02.2002. 20:52

Poštovana dr.Kupešić,
Molim Vaše tumačenje nalaza papa testa. Naime, početkom rujna 2001. godine (godinu i 3 mjeseca nakon poroda) načinjen mi je papa test, koji mi je telefonski med. sestra protumačila kao uredan, ali uz potrebu ponavljanja nalaza za 6 mjeseci. To mi je bilo čudno (redovno sam ga radila jedan puta godišnje i do sada je sve bilo u redu), ona je to objasnila nedavnim porodom. Na njemu je naveden nalaz skvamoznih, metaplastičnih, cilindričnih - endocervikalnih stanica, uz nešto leukocita i histiocita. Također su navedene upalne promjene na stanicama. Prije 5 dana sam bila kod svoga liječnika koji mi je napravio papa test uz napomenu da njemu sve naizgled izgleda "normalno". Kako ne mogu prestati razmišljati o svemu tome, teško mi je čekati nalaz za 10-ak dana.
Diveći se Vašem radu, unaprijed zahvaljujem na Vašoj nesebičnoj pomoći.

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.02.2002. 21:19

Poštovana,
Rezultat prethodnog Papa testa govorio je u prilog upalnih promjena koje su zahtijevale primjenu lokalne terapije /vaginalete/.
Ukoliko je ginekolog rekao da pri inspekciji materničnog grlića ne nalazi nikakve sumnjive lezije (poput "ranice"blunk, iscjedak, cvenilo rodnice i / ili grlića i sl tada možete opušteno očekivati rezultat Papa testa i bolje je ne provoditi nikakvo liječenje dok ne dobijete interpretaciju Papa nalaza. Ukoliko će se ponovno pokazati jednaka odstupanja bilo bi poželjno zatražiti cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe kako biste mogli provoditi ciljano antibiotsko liječenje koje je uvijek najdjelotvornije.