Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


?


Autor Poruka

keka

26.02.2002. 19:50

Poštovana dr.,imam nekoliko pitanja a sva su vezana uz humanu reprodukciju.Znam da u svim bolnicama postoje tkz.liste čekanja-mislim na bolnice koje se bave neplodnošću.Kako "funkcioniraju"te liste?Ja sam osobno,bila na tri pokušaja-neuspješna,potpom.opl.u jednoj priv.polikl.-dva puta IUI i jednom ITI i sada ustvari više ne znam kako i kuda dalje,pošto smo dalje odlučili ići preko uputnice-tri pokušaja financira zdravstvo,zar ne?-ali ne i lijekove,koliko sam shvatila.Meni je 29god.,a suprugu 30-on ima smanjenu pokretljivost spermija,a ja sam-kao-u redu.Zanima me Vaše mišljenje-da li da i dalje pokušavamo sa inseminacijama ili ...?Hvala na odgovoru.

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.02.2002. 21:27

Poštovana,
Prema Vašem upitu shvatila sam da ste do sada imali tri neuspješne inseminacije. Prema odluci Ministarstva svaka neplodna pacijentica ima pravo na tri postupka izvantjelesne oplodnje (troškove kojih pokriva HZZO), dok broj inseminacija nije striktno bio određen. S obzirom na situaciju u zdravstvu pacijenti se zbog vremenskog ograničenja i dugotrajnosti procedure ne odlučuju čekati lijekove u bolnicama (konkretno navodim slučaj iz moje bolnice gdje smo posljednji puta lijekove za postupak izvantjelesne oplodnje dobili prije dvije godine), već lijekove nabavljaju sami. Preporučila bih Vam da se što skorije obratite jednoj od ustanova specijaliziranih za liječenje bračne neplodnosti (Sveti Duh, Klinika Petrova, Vuk Vrhovec u Zagrebu) gdje ćete nakon kraće obrade i nakon uvida u medicinsku dokumentaciju biti upućeni u program medicinski pomognute oplodnje koja Vam daje najbolje šanse za postizanje željene trudnoće. Nisam sigurna kako će se u narednom vremenskom razdoblju moći ostvarivati prava vezana uz liječenje u području humane reprodukcije, jer je stav Povjerenstva koji je donio suvremeni postupnik predložio odobravanje samo jednog postupka izvantjelesne oplodnje na troškove Fonda. Prema tome, ostaje nam da strpljivo čekamo Zakon o humanoj reprodukciji i dobijemo uvid u nova ograničenja. A do tada, pokušajte što bolje ostvariti svoja dosadašnja prava i svakako, s puno uspjeha.