Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Perimenopauza


Autor Poruka

gagulina

16.06.2021. 07:50

Postovani,
imam pitanje, jer se brinem dok ne odem kod svog ginekologa za 2 nedelje.
Imam 48 godina i neredovne cikluse. Nekad mi preskoči ciklus, a nekad bude bas kratak. Imam i ostale tegobe, nervozu, valunge, nesanicu...
Pre 2,5 meseca sam bila kod ginekologa, radila sam Papa test i kolposkopiju. Bilo je sve u redu. UZ sam radila ranije, pre 10 meseci i to je bilo u redu. Imam problem već 2 nedelje ako ne i duže, skoro 3. Imam osecaj kao da cu dobiti ciklus, povremeno me zabole jajnici na kratko, osecam napetost u tom delu, u sekretu mi se pojavljuje svetlo roza boja, tek jedva primetna. Ostavlja trag na toalet papiru.
Ranije sam to imala 2,3 dana pred ciklus. Ovo traje duze skoro 3 nedelje. Da li je to normalno za perimenopauzu i sta uraditi?
Da li ce se to smiriti samo od sebe ili bih trebalo da pijem neke hormone.
Hvala na odgovoru


Ivo Balenović, dr. med.

16.06.2021. 11:20

Poštovana, to su uobičajene smetnje u perimenopauzi. Zbog hormonskog disbalansa dolazi do neredovitih krvarenja, te tjelesnih simptoma. S vašim se liječnikom možete dogovoriti za hormonsko nadomjesno liječenje. Prije toga je potrebno učiniti ginekološki pregled, mamografiju, uzv dojki i kompletan laboratorij.

gagulina

16.06.2021. 18:50

Poštovani,
da li treba raditi sve to ponovo jer sam pre 2,5 meseca uradila uz dojke, mamografiju, kolposkopiju i papa test. Jedino nisam uradila laboratoriju.
I još nešto, da li imate da preporučite neku alternativu jer mislim da neću moći da pijem hormone. Imam u porodici sklonost ka trombofiliji, a sumnjali su i kod menebpri porođaju.
Ja sam počela da pijem Femisan B kapi.
Hvala vam još jednom.

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2021. 10:30

U tom slučaju pretrage nije potrebno ponavljati. Slobodno nastavite s Femisan kapima, one su prirodna zamjena za hormone.