Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pigmentacija vulve


Autor Poruka

dani10

09.01.2020. 10:16

Poštovani,

Imam 24 godine i prije dvije godine imala sam sitnu pigmentiranu promjenu na donjem dijelu desne male usne koja me oko pola godine peckala isključivo u vrijeme mokrenja i brisanja papirom u otprilike isto vrijeme svakog ciklusa (inače urednih). Ginekolog je rekao da to nije ništa i baš nakon tog pregleda peckanje je prestalo bez ikakve terapije, ali promjena je ostala. Sada je promjena veća i tamnija, ali bez simptoma (samo je nedavno dva dana bila bolna na dodir). Inače koliko god vodim računa o higijeni (pokušavam ne pretjerati) sluznica vulve mi je uvijek blago crvenkasta do lividna, stoga se bojim je li mogla neka kronična iritacija dovesti do neke zabrinjavajuće promjene. Na tom pregledu prije dvije godine imala sam na ultrazvučnom pregledu nešto slobodne tekućine i nekoliko priraslica, a prethodno nikakve simptome upale. Spolno prenosive bolesti nisu moguće, kroz život imam samo jednog partnera s kojim apsolutno uvijek koristim prezervative. Ne uzimam nikakvu kroničnu terapiju i sad čekam termin sljedećeg pregleda.

Unaprijed hvala na odgovoru, poštovanje

Ivo Balenović, dr. med.

09.01.2020. 12:20

Poštovana, spolni hormoni mogu uzrokovati tamniju nijansu vulve. Koža vulve nije uvijek iste boja kao i na drugim dijelovima tijela. No ukoliko je promjena bolna, nepravilnih rubova ili se širi potrebno je uraditi dijagnostičku obradu. Na tom području je moguć kontaktni dermatitis, upala dlake (folikulitis), kao i reakcije na sredstva za higijenu ili depilaciju. Njih prati crvenilo i bolnost zahvaćenog dijela. Bez pregleda ne može se reći o čemu se radi.