Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

Ivana

03.01.2002. 22:14

Poštovana doktorice,molim Vas da mi odgovorite da li se biosija endometrija (u svrhu isključivanja insuficijencije žutog tijela kao jednog od mogučeg razloga spontanog pobačaja) mora napraviti u točno određenim danima ciklusa ili se to može napraviti u bilo kojem dijelu ciklusa te koliko vremena nakon tog postupka mogu ostati trudna,tj.da li se radi tog postupka mora pauzirati.Naime od spontanog pobačaja je prošlo godinu dana i sve ostale pretrage sam napravila,ostala mi je još samo ova-isključenje hormonskog uzroka,sve ostalo je u redu.

Doc dr. sc. S. Kupešić

05.01.2002. 18:31

Poštovana gospođo Ivana,
Endometrijska biopsija za potvrdu funkcije žutog tijela radi se isključivo u mid-lutealnoj fazi ciklusa (sedam dana nakon hormonski i ultrazvučno utvrđene ovulacije). U ciklusa urednog trajanja (28 dana) ova se pretraga uobičajeno radi između 21. i 23. dana m. ciklusa. Što se tiče razdoblja pauze između učinjene pretrage i planiranja trudnoće, smatra se poželjnim napraviti dvomjesečnu pauzu.