Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

Ivana

09.02.2002. 15:17

Poštovana doktorice Kupešić,tri tjedna je prošlo od prvog dana posljednje menstruacije i postoji mogućnost da sam trudna.Na koji način mogu sada ispitati insuficijenciju žutog tijela s obzirom da sam imala tri uzastopna spontana pobaćaja.(sve ostale pretrage-cervikalni bris,3D-collor dopler,imunolške ,serološke pretrage,kariogram mene i supruga,suprugov spermiogram smo napravili i sve je u redu osim što nisam isključila hormonalni čimbenik)Da li mjerenje progesteron sad,dakle od 21-25 dana ciklusa također može ukazati na insuficijenciju žutog tijela ako sam možda itrudna odnosno što mi vi savjetujete od pretraga kako bi mogla isljučiti hormonski uzrok.Puno,puno hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 22:41

Poštovana,
Određivanje razine hormona žutog tijela tijekom lutealne fatze menstruacijskog ciklusa i to serijsko mjerenje (vađenje krvi i po nekoliko puta od 21. do 27. dana ciklusa) moglo bi potvrditi niske razine progesteronal koje ukazuju na insuficijenciju žutog tijela. Doplerska ultrazvučna pretraga neinvazivna je metoda koja sa 90%-tnom sigurnošću kao dopunska metoda tijekom lutealne faze ciklusa može postaviti sumnju da se radi o ovom poremećaju (obojenim doplerom se transvaginalnim putem mjeri protok krvi u dominantnom jajniku i subednometrijskim krvnim žilama, usporedno s analizom debljine i morfologije endometrija). Ova se pretraga može učiniti na Odjelu za neplodnost Klinike za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh u Zagrebu, uz prethodnu narudžbu na tel 01 37 12 109. Kao definitivna , ali invazivna metoda je biopsija endometrija koja se radi 7 dana od trenutka detektirane ovulacije (koja se ultrazvučnim i hormonskim praćenje precizno određuje). U ciklusu u kojem se biopsija provodi pacijentica se mora zaštiti mehaničkim sredstvom kontracepcije, jer se posebno konstruiranom Novakovom kiretom uzima uzorak endometrijskog tkiva koje se potom odašilje na histopatološku pretragu kako bi se ustanovila zrelost maternične sluznice.