Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

tea

07.03.2002. 23:23

Postovana dr Kupesic,
Imam 31 godinu i cetvorogodisnju kcer. Do trudnoce imala sam menstruacije na 25, 26 dana. Kasnije se ciklus normalizovao, ali je godinu dana unazad poceo da varira. Desavalo se da menstruaciju dobijem na 19 ili cak 12 dana, pa sam u panici obavila ultrazvuk. Receno mi je da je nalaz uredan i da je problem po svoj prilici hormonski poremecaj izazvan stresom, sto sam i sama pomislila. Ciklus se ubrzo sredio, ali sam pocetkom ove godine na putovanju dobila menstruaciju 14. dana, da bi se kasnije nastavila u inetrvalima od 23 dana. Napominjem da su to sasvim normalne menstruacije, bez bolova i sa PMS simtomima. Drugih tegoba nemam. Molim Vas recite mi da li imam razloga za brigu.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

08.03.2002. 10:34

Poštovana,
Odstupanja u regulaciji mestruacijskog ciklusa vjerojatno su uvijetovana hormonskim poremećajem (najčešće se radi o anovulacijskim ciklusima). Kako bi se procijenio uzrok Vašim promjenama preporuča se učiniti hormonska analiza neposredno nakon menstruacijskog krvarenja, kao i UZV praćenje ovulacije. Regulacija ciklusa može se sprovesti hormonskom terapijom koja ovisi o dijagnostičkim parametrima.