Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neplodnost


Autor Poruka

iva

07.03.2002. 23:28

postovana doktorke!!
imamo nekoliko pitanja za vas ,pa ako moze da saznamo vase misljenje.Da krenem redom
1. nas je slucaj spicifican, kaoprvo moja je supruga rodjena sa genitalnom anomalijom UTERUS DUPLEX et VAGINA DUPLEX na vagini je ucinjena operacija te to je sad u redu.1994 uradjena je laparoscopija cime je utvrdjeno veliko zaceplenje levog jajovoda a desni poluprohodan
kao i to da na njegovom pocetku ima HYDROSALPNIX u manjoj formi.
To je bilo tad a sada smo ucinili nove pretrage (ali bez laparoscopije)
pa tako nalazi su da se ovulacija postize stimulacijomKLOMIFENA pet dana po cetvrtinkom tablete kombinacijom sa dexametazonom pa sada e je to u redu jajcekletka se uredno razvija , ali nema nista od zaceca.
iato tako utvdjeno je da ima endometriozu jajnika .Nas ljecnik kaze da je moguze zatrudneti i ovako a drugi strucnjak kaze da nemoze nista bez ponovne laparoscopije .
inace hormonski su nalazi u redu i moj spermiogram je u redu.
Zanima na vase misljenje oko toga i dali je moguce raditi IN VITRO bez laparoscopije.
unapred hvala
p.s. oprostite zbog smusenog pisma i nepravilnog jezika ,takvi su ti makedoncihappy))

Doc. dr. sc. S. Kupešić

08.03.2002. 10:31

Poštovana,
S obzirom na uterinu anomaliju bilo bi preporučljivo uz laparoskopski zahvat učiniti i histeroskopiju kojom bi se procijenio opseg prirođene anomalije maternice i eventualno učinio minimalno invazivni korektivni zahvat (metroplastika). Također bi željela napomenuti da neki radovi ukazuju na poboljšani ishod izvantjelesne oplodnje ukoliko se prije stimulacije ovulacije i punkcije otklone endometriotična žarišta i promjene vezane uz hidrosalpinks. Prema tome, mislim da bi bilo poželjno učiniti endoskopski zahvat prije ponovnog pokušaja IVF-a.