Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje


Autor Poruka

Sandra

13.06.2002. 17:20

Poštovana dr.Kuprešić

36 mi je godina i do sada nisam nikad rađala.Ja i suprug smo u braku vec oko dvije i pol godine i nikako ne mogu zatrudniti.
Suprug je napravio spermatogram koji je u redu,a ja sam prvo obavila propuhivanje jajovoda koje na izgled nije bilo u redu. Navodno od straha desni jajovod se kontrahirao i nije htio propustit kontrast u trbušnu šupljinu. Tada sam bila na laparoskopiji na kojoj je utvrđeno da je sve u redu. Sada uzimam tablete Klomifen ali prvi put kad sam ih uzela stvorila se cista 3.5/4 cm.Zatim je pukla pri slijedecoj menstruaciji.Opet mi je ginekolog propisao iste tablete i opet se pojavila cista na istom mijestu.Ovaj mjesec sam pauzirala sa uzimanjem tableta al mi je ginekolog rekao da pri slijedecoj menstruaciji dođem na pregled i da cu opet piti iste tablete. Molim Vas za savijet,dali mislite da je to ispravna terapija nakon dva"neuspijela"pokusaja?Savjetuju me da sto prije odem u Zagreb na umjetnu oplodnju jer mi bioloski sat pomalo istjeće ! Mislite li da bi to možda bilo najbolje rješenje?! Iskreno Vas molim za savijet, žarko bi željela bebu i ja i suprug.
Hvala na razumijevanju!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

14.06.2002. 22:36

Poštovana,
Ukoliko se pojavljuje cista na jajniku tijekom primjene Clomida najvažnije je odgovoriti na pitanje postoji li ovulaicja u spontanom ciklusu, te da li je učinjeno praćenje ovulacije ultrazvukom i hormonskim pretragama. Naime, u slučaju ustanovljene ovulacije u Vašem bih slučaju preporučila pokušaj inseminacije ili izvantjelesne oplodnje u prirodnom /spontanom ciklusu (bez primjene stimulacije).