Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


placenta previja


Autor Poruka

Maja

26.06.2002. 14:21

Postovana dr.Kupesic, drugarica se nalazi u 36.tj. trudnoce i prije nekoliko dana je prokrvarila, toliko da svaki micaj njene bebe izaziva krvarenje. Kako je dosad isla kod ginekologa privatne prakse, osim da je sve u redu nista drugo joj nije bilo receno, a sad u bolnici su joj rekli da ima placenta previja centralna, kako sam razumela i zadrzana je do daljeg. Molimo Vas da nam objasnite sto ako se beba rodi sada, buduci da je u 36tj. kakav je ishod ovakve trudnoce, opasnosti po majke i bebe, dali je dovrsenje trudnoce izricito carskim rezom i sve drugo sto mislite da trebamo znati. Puno Vam hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

26.06.2002. 20:38

Poštovana,
Placenta previja predstavlja apsolutnu indikaciju za carski rez, koji se mora unaprijed planirati, a Vaša prijateljica pomno pripremiti za ovaj operativni način dovršenja trudnoće. Svakako savjetujem hospitalizaciju i brižan nadzor do kraja trudnoće, jer u suprotnom može doći do profuznog krvarenja koje može ugroziti zdravlje Vaše prijateljice i uvjetovati smrt fetusa/ novorođenčeta. Postoji nekoliko oblika placente previje (potpuna - koja u potpunosti prekriva ušće, marginalna- koja ga samo rubno prekriva, parijalna koja ga dijelom prekriva), a dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom kada je ušće otvoreno 3 cm ili više, te svakako ultrazvukom koji ovu promjenu može otkriti već tijekom 2. i 3. tromjesečja.