Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10879 | Broj poruka: 77840

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


plodni dani?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tena988

04.12.2019. 21:25

Poštovani,
ciklus mi varira od 25-30 dana. Menstruacija mi traje uvijek točno 6 dana. 8. dan ciklusa (1.12.) sam imala nezaštićeni odnos sa dečkom gdje je došlo do ejakulacije u rodnicu. Zanima me je li moguća trudnoća u ovom slučaju i jesam li toga dana već bila u plodnim danima?

Ivo Balenović, dr. med.

05.12.2019. 09:30

Poštovana, obzirom na promjenjivost dužine Vaših ciklusa plodni dani se ne mogu utvrditi sa 100% sigurnošću. Ukoliko će ovaj ciklus biti duži, odnos je bio u vrijeme neplodnih dana, no ukoliko će se raditi o kraćem ciklusu, odnos je bio u početku plodnih dana. Životni vijek spermatozoida je do 5 dana, a jajne stanice do 24 sata. Prva faza ciklusa (do ovulacje) je promjenjiva, a druga je faza ( nakon ovulacije) konstantna. 14 dana nakon ovulacije nastupa menstruacija (ukoliko nije došlo do oplodnje).

sb34

06.08.2020. 14:00

Poštovani,

ciklusi mi traju 25-27 dana, a dvaput u godini dana je bio kraći 23 dana. Uvijek sam vidjela plodne dane, po sluzi. Prošli ciklus sam plodnu sluz vidjela samo jednom, i to 7. dan (menstruacija je došla 26. dan, znači sve u redu). Prema tome, nisam bila sigurna jesu li bili plodni dani, pa smo cijeli ciklus primjenjivali metodu prekinutog snošaja. Ovaj ciklus sam istu vidjela samo 8. dan i bila je obilna. Sada mi je 10. dan. Pretpostavljam, po tome da plodni dani i sada traju, iako nema ni traga plodne sluzi.
Moje pitanje je: da li na osnovu samo jednom viđene plodne sluzi (ovaj puta obilne i jako rastezljive na 8.dan) možemo zaključiti da su plodni dani normalno nastupili? Mislim, kad prođe 20. dan ciklusa, možemo računati da su neplodni dani?
Hvala unaprijed na objašnjenju i odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2020. 22:00

Poštovana, prema izgledu sluzi se može odrediti ovulacija. Sluz je u doba ovulacije obilna, vodenasta i rastezljiva. Tri dana prije i tri dana nakon ovulacije spadaju u plodne dane. 12 do 14 dana nakon ovulacije uvijek nastupa menstruacija (naravno, osim u slučaju trudnoće). Prva faza ciklusa (do ovulacije) može biti promjenjiva.