Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trombofilija


Autor Poruka

Verica123

28.07.2020. 12:45

Molim Vas ..Mozete li mi protumaciti nalaz:
Faktor V-leiden , homozigot za normalni alel
Faktor II-protrombin, homozigot za normalni alel
MTHFR, Heterozigot
PAI-1, 5G/5G genotip
Mutacija u genu za faktor koagulacije V Leiden, NIJE detektovana
Mutacija u genuza faktor koagulacije II,Protrombin, NIJE detektovana
Pacijent je heterozigotni nosilacmutacije C677T u genu za metilentetrahidrofolat reduktazu MTHFR
Mutacija u genu PAI-1 NIJE detektovana

Molim vas sta je ovo MTHFR..hvala Vam

Ivo Balenović, dr. med.

28.07.2020. 14:35

Poštovana, MTHFR gen proizvodi enzim nazvan metilentetrahidrofolat reduktaza. MTHFR mijenja folnu kiselinu tako da je tijelo može koristiti. Folna kiselina se prerađuje kroz različite enzime u tijelu u oblike folata koje tijelo može koristiti poput metiltetrahidrofolata. Svi geni dolaze u paru, a heterozigoti su nosioci jednog normalnog gena i jednog mutiranog. U većini slučajeva normalni gen preuzima funkciju proizvodnje enzima, što ne ostavlja nikakve posljedice po organizam.

Judita2333

06.08.2020. 22:00

Postovani,iza sebe imam jedan spontani pobačaj.
Imala sam kiretazu nakon koje sam dobila neke komplikacije.Radilo se o stvaranju ugrušaka te kako mi je objašnjeno pulsirajućih krvnih žila.
Obzirom da s tatine strane imam slučaj dubokih genskog tromboza a majka mi ima hemangiom,liječnici su bili suglasni poslati me na pretrage za trombofiliju.
Pretragama je ustanovljen normalni tip gena za faktor V i II,dok je za PAI-1 utvrđen delecijski genotip 4G/4G te za ACE delecijski genotip(DD).
Mišljenje jednog ginekologa je da bi radi svih popratnih stvari uveo barem najmanju dozu heparina a drugi tvrdi da pokušam još jednom ostvariti trudnocu bez heparina.
Molim Vas za trece mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2020. 11:45

Poštovana, ne mogu dati točan odgovor na Vaše pitanje. Delecijski genotipovi na PAI 1 (4G/4G) i ACE nose nešto veći rizik za trombozu, no to ne znači da će do nje i doći, kao što se ne može znati da li je ona bila uzrok spontanom pobačaju (najveći broj spontanih je uzrokovan slučajnom genetskom greškom). No, budući na obiteljsku anamnezu i raniji spontani pobačaj bilo bi dobro u idućoj trudnoći uzimati antikoagulantnu terapiju.