Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pojašnjenje nalaza ct-a


Autor Poruka

AMBER

23.03.2002. 15:37

Poštovana,

u nastavku Vas umoljavam objašnjenje nalaza ct-a moje bake, koja, pisala sam Vam prije 2 mjeseca, ima nedefinirani tumor desnog ovarija. Da li ovaj nalaz pojašnjava situaciju, jer mi nismo dobili puno informacija o istom.Baka ima 79 godina i otkriven je tumor u svibnju 2001. Nalaz:

"CT male zdjelice učinjen nakon markiranja crijevnih vijuga Gastrografinom pokazuje da je gotovo čitavo područje male zdjelice ispunjava cistična, septirana, ekspanzivna formacija veličine 14,7 x 11,3 cm koja dosiže do prednje trbušne stijenke i potiskuje vijuge tankog i debelog crijeva, te mokraćni mjehur koji je sinistroponiran.
Opisana ekspanzivna promjena polazi od područja desnog jajnika.
Uterus nije uvećan, ali se u desnom dijelu korpusa ne da izdvojiti od opisane ekspanzivne lezije. Vidljivo je i zadebljanje omentuma desnog donjeg abdomena (sekundarna infiltracije - omental cake/.
Mišićne i koštane strukture male zdjelice izgledaju uredno.
Crijevne vijuge nisu dilatirane.
Znakova uvećanja L.Č. ne nalazim."
13.12.2001.

U zadnje vrijeme ima oko 2-3 puta tjedno temperaturu koja počinje drhtavicom i izmjerena iznosi oko 35°C da bi kroz sat vremena dosegla ne više od 37,7°. Ona tada ne može spavati i ne može hodati, a inače otežano hoda.

Možete li molima Vas, reći Vaše mišljenje: ct nalaz, temperatura te nemogućnost hodanja. Napominjem da je prije mjeseca dana dobila 2 doze krvi i osjetila kratkotrajno poboljšanje.

Puno pozdrava te isto toliko uspjeha u Vašem radu,
AMBER

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 16:34

Poštovana,
Na žalost, iz priloženih se opisa vidi da se na CT-u pokazala ekspanzivna lezija jajnika koja uzrokuje oću slabost, varijacije u termoregulaciji i kretanju. S obzirom na dob Vaše bake i opće loše stanje kliničari se odlučuju na praćenje i ekspektativni postupak, ali se s obzirom na veličinu tumora i zahvaćenost omentuma može očekivati progresija bolesti. Savjetovala bih da se baka javi u specijalizirani onkloški centar kako bi se odredile daljnje smjernice u praćenju, jer daljnje komplikacije koje mogu uslijediti (poput nakupljanja ascitesa ili krvarenje u tumor i posljedična anemija) mogu znatno pogoršati njeno opće stanje.