Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


savjet


Autor Poruka

Ivana

22.03.2002. 23:35

Poštovana doktorice!
Prije 3 mjeseca počela sam osjećati neugodno peckanje u donjem djelu trbuha,malo više na desnoj strani.(Ponekad i u samoj stidnoj kosti).
Sumnjajući na mokraćni mjehur popila sam sinersul i peckanje je prestalo.Međutim kako sam htijela eliminirati mogućnost ginekološkog problema naručila sam se na ginekološki pregled.Na pregledu mi je učinjen ultrazvuk,a kako sam išla na pregled osmi dan od početka menstruacije i vaginalni ultrazvuk (mislim da se tako zove) i također uzet papa-test.Pregled je bio u cijelosti u redu ali moram napomenuti kako doktorici nisam spominjala peckanje jer je bilo prestalo.Ali desetak dana poslije peckanje se vratilo te sam odlučila otići na spec.urološki pregled.Kod ultrazvuka mjehura urolog mi je između ostalog vidio i cistu na desnom jajniku.Kod urologa sam dobila terapiju za upalu mjehura
(tzv. trigonitis) ali mi se ni nakon terapije (cedax i diflucan) stanje nije popravilo.Moram napomenuti da su peckanja periodična tj.2 dana da,3 ne ili u jutro ne,popodne da...,pa me stoga zanima da li je ovaj problem možda ipak vezan za tu cistu na jajniku.Da li su ovi simptomi uobičajeni kod ciste ili kod nekih drugih ginekoloških problema te koje ginek. preglede biste mi vi preporučili.
Imam 39 g.i nisam rodila.
Molim Vas za mišljenje i unaprijed zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.04.2002. 16:41

Poštovana,
Ukoliko osmog dana menstruacijskog ciklusa liječnica nije ultrazvučnim pregledom opazila cistu na jajniku pretpostavlja se da je cistična struktura koju je prikazao urolog posljedica ovulacije i da se vjerojatno radi o tzv funkcionalnoj cisti. Ukoliko se radi o povremenom osjećaju peckanja važno je specificirati radi li se o peckanju u području mokraćnog mjehura, tijekom uriniranja, spolnog odnosa, nevezano uz mokrenje i spolni odnos, u području rodnice ili u području jajnika. Svaki od ovih specifičnih simptoma može navesti na uzrok, te bi se trebale učiniti slijedeće pretrage koje bi razjasnile Vaše smetnje: učiniti urinokulturu da se potvrdi da li je došlo do izlječenja urinarnih tegoba, ponoviti transvaginalni ultrazvučni i ginekološki pregled i po potrebi učiniti mikrobakteriološku analizu cervikalnog obriska.