Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polip


Autor Poruka

Ksenija

17.03.2002. 22:46

Postovana doktorice,
Nedavno sam bila na pregledu. Ucinjen je ultrazvuk, papa i cervikalni brisevi. Sve b.o. No, pregledom je lijecnik ustanovio: u endocerviksu manji polip na peteljci koji polazi iz dubljeg dijela kanala.
Molim Vas da mi kao laiku objasnite sto znaci takav polip i treba li me zabrinjavati. Naime, lijecnik nije spominjao nikakvo tretiranje tog polipa, niti je reagirao na moje pitanje o tome moze li on smetati u mojim pokusajima da zanesem.
Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

18.03.2002. 12:28

Poštovana,
Manji polip na peteljci u endocerviksu ne bi smio ozbiljnije remetiti Vašu sposobnost zanošenja. Ipak valjalo bi učiniti transvaginalnu ultrazvučnu pretragu kako bi se procijenilo polazili li polip iz maternične sluznice. U slučaju da je polipozna lezija locirana u endometriju preporučila bi se njegova ablacija ( u slučaju želje za zanošenjem preporučio bi se histeroskopski zahvat). Da bismo odgovorno odgovorili na Vaše pitanje o mogućnosti zanošenja ne raspolažemo odgovarajućim podacima o Vašoj dobi, prethodnim trudnoćama i sl. jer endocervikalni polip ne mora biti jedini ili potencijali uzrok nemogućnosti zanošenja.