Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polip i trudnoća


Autor Poruka

Iremm

05.03.2018. 12:35

Poštovani, imam polip u maternici oko 5-8mm. Otkriven je prije 4mj, a tada mi je rekla da ga ne diram. Išla sam vadit krv i hormone štitnjače i sve je u redu. Naime sada planiram trudnoću pa me zanima da li se polip mora odstranit ili je moguća normalna trudnoća.
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

05.03.2018. 17:35

Poštovana, treba napraviti kontrolni ultrazvuk. Polip nije ništa drugo nego izraslina na sluznici maternice koja se odbacuje menstruacijom i u većine žena s njom se odbacuje i polip. Samo ukoliko on perzistira potrebno ga je odstraniti operativnim putem..

Anazenjs

13.06.2019. 00:05

Poštovani, molim za Vaše mišljenje. Tokom ginekološkog pregleda dr. je ustanovio da "prominira velika polipoidna izraslina iz VU nejasnog ishodišta", a putem vaginalnog pregleda utvrdio je da je "cervikalni kanal dilatiran polipoznom tvorbom sa ishodištem u području unutrašnjeg cervuikalnog ušća ". U osmoj sam sedmici trudnoće. U prethodnoj trudnoći rađen je preventivni serklaž zbog sumnje na slabost grlića. Da li je po vašem mišljenju neophodna polipektomija, da li bi vi preporučili polpektomiju u mojoj situaciji, da li postoje izgledi da u slučaju polipektomije ne dođe do pobačaja, da li je polipektomija bolan zahvat i da li može utjecati na pojavu steriliteta i druge komplikacije? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

13.06.2019. 13:45

Poštovana, radi se o decidualnom polipu što razmjerno često viđamo tijekom rane trudnoće. Najveći broj polipa nekrotizira i spontano otpadne. Ponekad decidualni polipi mogu perzistirati do kraja. Tada izlaze sa tkivom posteljlice, jer je polip zapravo njezin dio.

Anivde

17.01.2020. 12:35

Poštovani doktore,

u 31. tjednu trudnoće završila sam na hitnoj i promatranju u bolnici radi laganog krvarenja; otkriven mi je decidualni polip koji viri iz cervikalnog kanala, debljine 4 cm. (Inače, druga trudnoća, prva bila sasvim uredna, rodila sam vaginalno s ravno 37 tjedana, porod započeo filmskim pucanjem vodenjaka). Sada sam 35+1, otkad mi je otkriven polip neprestano imam smeđi iscjedak sa sukrvicom, imala sam pauzu možda svega 5 dana. Doktorica mi je rekla da joj se javim samo u slučaju obilnijeg krvarenja (svježe krvi) ili nekakvih bolova. Zadnjih dana imam jako obilan smeđi iscjedak sa sukrvicom i komadićima tkiva. Zanima me je li moguće da polip tako otpada i da se događa čišćenje? Kako prepoznati nestajanje polipa (i kako to ne pomiješati sa izlaženjem sluznog čepa)? Inače se čuvam maksimalno jer sam primijetila da mi i lagana šetnja pogoršava stanje. Hvala lijepa i srdačan pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2020. 10:00

Poštovana, decidualni polip je relativno česta pojava u trudnći. On najčešće otpadne tijekom trudnoće, no ponekad može perzistitati do poroda kada će izaći s posteljicom. Polip nije zapreka spontanom, vaginalnom porodu. Simptom polipa je oskudno krvarenje što može izazvati zabrinutost, no on nema nikakvog štetnog utjecaja na trudnoću. Jedini način da se utvrdi postoji li polip ili je otpao je vaginalni pregled, stoga se u slučaju bilo kakvih nedoumica javite Vašem liječniku.

gabyca2505

29.12.2020. 23:20

Poštovani, rana trudnoca 6+3 radi krvarenja jucer bila na hitnoj. Ustanovljen polip od 1 cm. Trudnoca potvrdena plod 4.4 mm i srceko kuca. Dobila sam duphaston za svaki slucaj iako oni misle da krvarim radi polipa. Sad mene zanima dali je normalno da imam krvarenje radi toga svaki dan u vecernje sate. Znaci preko dana nista, cim dode vecer obrisem se i vidim krv. Bolove nemam nikakve. Svoju ginekologicu nazvala rekla da mogu uredno ic na posao (inace radim u trgovini) i narucila me za dva tjedna na prvi pregled.nije me uputila u nista u vezi tog polipa. Nit mi je rekla koliko je normalno krvariti ni nista. Malo sam zabrinuta pa me zanima dali je to krvarenje normalno u tom stanju. Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

30.12.2020. 10:50

Poštovana, vjerojatno se radi o decidualnom polipu što je česta pojava u ranoj trudnoći. Oni su bezopasni, ali često krvare što može uzrokovati nepotrebnu 'paniku'. Sredinom trudnoće spontano otpadnu, ali ponekad potraju i do samog poroda. Tada izlaze zajedno s posteljicom. Oni niti na koji način ne mogu 'ugroziti ' trudnoću.