Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10826 | Broj poruka: 77296

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


polip i trudnoća


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iremm

05.03.2018. 12:35

Poštovani, imam polip u maternici oko 5-8mm. Otkriven je prije 4mj, a tada mi je rekla da ga ne diram. Išla sam vadit krv i hormone štitnjače i sve je u redu. Naime sada planiram trudnoću pa me zanima da li se polip mora odstranit ili je moguća normalna trudnoća.
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

05.03.2018. 17:35

Poštovana, treba napraviti kontrolni ultrazvuk. Polip nije ništa drugo nego izraslina na sluznici maternice koja se odbacuje menstruacijom i u većine žena s njom se odbacuje i polip. Samo ukoliko on perzistira potrebno ga je odstraniti operativnim putem..

Anazenjs

13.06.2019. 00:05

Poštovani, molim za Vaše mišljenje. Tokom ginekološkog pregleda dr. je ustanovio da "prominira velika polipoidna izraslina iz VU nejasnog ishodišta", a putem vaginalnog pregleda utvrdio je da je "cervikalni kanal dilatiran polipoznom tvorbom sa ishodištem u području unutrašnjeg cervuikalnog ušća ". U osmoj sam sedmici trudnoće. U prethodnoj trudnoći rađen je preventivni serklaž zbog sumnje na slabost grlića. Da li je po vašem mišljenju neophodna polipektomija, da li bi vi preporučili polpektomiju u mojoj situaciji, da li postoje izgledi da u slučaju polipektomije ne dođe do pobačaja, da li je polipektomija bolan zahvat i da li može utjecati na pojavu steriliteta i druge komplikacije? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

13.06.2019. 13:45

Poštovana, radi se o decidualnom polipu što razmjerno često viđamo tijekom rane trudnoće. Najveći broj polipa nekrotizira i spontano otpadne. Ponekad decidualni polipi mogu perzistirati do kraja. Tada izlaze sa tkivom posteljlice, jer je polip zapravo njezin dio.

Anivde

17.01.2020. 12:35

Poštovani doktore,

u 31. tjednu trudnoće završila sam na hitnoj i promatranju u bolnici radi laganog krvarenja; otkriven mi je decidualni polip koji viri iz cervikalnog kanala, debljine 4 cm. (Inače, druga trudnoća, prva bila sasvim uredna, rodila sam vaginalno s ravno 37 tjedana, porod započeo filmskim pucanjem vodenjaka). Sada sam 35+1, otkad mi je otkriven polip neprestano imam smeđi iscjedak sa sukrvicom, imala sam pauzu možda svega 5 dana. Doktorica mi je rekla da joj se javim samo u slučaju obilnijeg krvarenja (svježe krvi) ili nekakvih bolova. Zadnjih dana imam jako obilan smeđi iscjedak sa sukrvicom i komadićima tkiva. Zanima me je li moguće da polip tako otpada i da se događa čišćenje? Kako prepoznati nestajanje polipa (i kako to ne pomiješati sa izlaženjem sluznog čepa)? Inače se čuvam maksimalno jer sam primijetila da mi i lagana šetnja pogoršava stanje. Hvala lijepa i srdačan pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2020. 10:00

Poštovana, decidualni polip je relativno česta pojava u trudnći. On najčešće otpadne tijekom trudnoće, no ponekad može perzistitati do poroda kada će izaći s posteljicom. Polip nije zapreka spontanom, vaginalnom porodu. Simptom polipa je oskudno krvarenje što može izazvati zabrinutost, no on nema nikakvog štetnog utjecaja na trudnoću. Jedini način da se utvrdi postoji li polip ili je otpao je vaginalni pregled, stoga se u slučaju bilo kakvih nedoumica javite Vašem liječniku.