Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Položaj posteljice


Autor Poruka

Lucky29

21.03.2019. 10:00

Poštovani, na ultrazvuku u 12. tjednu trudnoće liječnik je na nalaz napisao da je posteljica straga, dok je na pregledu u 21. tjednu napisao da je posteljica sprijeda. Je li moguce da posteljica tako promijeni položaj te postoji li opasnost da s vremenom dodje do placenta previa?
Hvala
Lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2019. 11:35

Poštovana, ne postoji opasnost od placente previje. Posteljica raste i širi se kako trudnoća napreduje. Nije bitno da li je sprijeda ili straga, važno je da ne prekriva unutarnje ušće maternice.

ciki11

06.05.2019. 16:30

Poštovani,

Kad sam bila nekih 16 nedelja trudna - doktorica je rekla da je posteljica dijelom na prednjem, a drugim dijelom na zadnjem zidu.. i da je bocno lijevo.
Danas sam 25. nedelja - posteljica je i dalje u istom polozaju, samo je sad nesto vise na zadnjem zidu..

Da li je to indikacija za carski rez? Sta mogu uraditi da se posteljica povuce gdje treba?
Prva mi je trudnoca i nisam imala krvarenja niti nekih problema..

Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

06.05.2019. 22:15

Poštovana, važno je da posteljica nije preko unutarnjeg ušća maternice, tj. da nije ispred djeteta - placenta previa. U tom slučaju potreban je carski.

ciki11

10.05.2019. 22:45

Poštovani,

Potrebno mi je Vaše mišljenje.
Ukoliko se posteljica koja je sada dijelom na prednjem zidu, a dijelom na zadnjem zidu do 28. nedelje ne pomjeri - da li ce tada biti dijagnoza placenta previa?
Interesuje me jer sam 25. nedelja i doktorica u domu zdravlja je na pregledu juce savjetovala mirovanje jer je beba nisko, a posteljica na oba zida.
Nalozila je da se javim u urgentni ako prokrvarim jer postoji rizik od prijevremenog porodjaja ukoliko se posteljica ne podigne za ove 3 nedelje.
Plasim se, ali zelim da znam sta mogu da ocekujem.

Hvala unaprijed na izdvojenom vremenu.

Ivo Balenović, dr. med.

11.05.2019. 14:50

Poštovana, nije važno da li je posteljica na prednjem ili na stražnjem zidu. Važno je da nije ispred (niže od) djeteta, tj. da ne prekriva ušće maternice. Tada govorimo o placenti previji. Ako je posteljica nisko, a ne dolazi (niti prelazi) do unutarnjeg ušća ne radi se o placenti previji. Nisam vidio ultrazvučne slike, ali ako kažete da je beba nisko, a posteljica na oba zida onda se sigurno ne radi o previji. Kada je posteljica niže od djeteta (placenta previja) onda se beba ne može postaviti nisko jer joj posteljica to onemogućuje.

ciki11

12.05.2019. 11:45

Poštovani,

Loše sam se izrazila.. nije beba nisko već posteljica. Posteljica je bočno lijevo, niže od bebe ali nije prekrila ušće već je granično blizu.. kažu moguć je prirodni porod, ali bi bilo dobro da se pomjeri za makar nekoliko centimetara do 30. nedelje.
Meni više ništa nije jasno.. prva mi je trudnoća, nepušač sam a vidim svuda da je pušenje glavni rizik za takvu vrstu placente..

Jesam li mogla od početka trudnoće do danas nešto uraditi da popravim stanje? Nisu me upozoravi ni na šta, imala sam i krvarenje i kontrakcije na samom početku ali su rekli da to nije ništa i da mogu ići da radim..
Sad brinem kako će se sve završiti.

Ivo Balenović, dr. med.

12.05.2019. 21:00

Čim posteljica ne prekriva unutarnje ušće ne radi se o previji. Rastom maternice posteljica će se povlačiti sve više i sve dalje od ušća. Ne prijeti Vam nikakva opasnost. Na položaj posteljice se ne može utjecati ni na koji način.