Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


poremecaj ciklusa


Autor Poruka

Ivy

14.12.2001. 15:46

Poštovana dr.Kupešić,

ovaj mjesec nakon trošenja clomida 5-9 dan, 50mg menstruacija još nije nastupila ( danas mi je 34 dan ) nego se javi samo jednom dnevno gusti smeđi iscjedak veličine žumanjka i onda ništa (tako unatrag 4 dana -od 31-34 dana ). Ne znam sto se dogadja. Progesteron je na 21 dan bio nizak 0,71 i vi ste mi rekli da ukazuje na anovulacijski ciklus. iako ste naglasili da je BBt subjektivan prikaz isticem da je od 31 dana kada se pojavio iscjedk temp. naglo skocila .Bole me prsa i strecaju kriza!!! Da li je to sve možda posljedice anovulacije ??
Bila sam danas (34.dan )na uzv i prema vidjenju ovog liječnika zbog zadebljanosti i trolinijskog endometrija te par folikulica (one dominantne na 13.dan kada sam bila na pregledu više nema ) kao da sam još u 2.fazi ciklusa a moguce je i nešto drugo.

Zanima me što se događa po Vašem mišljenju i budući da sam do sada dobro reagirala na clomid (50mg od 5-9dana ), ciklus je uvijek trajao 31 dan i da li bi trebala prestati s clomidom i mogu li se nadati da nije even.vanmaternična trudnoća??

Zahvaljujem se i nestrpljivo isčekujem Vaš odgovor

S poštovanjem

Doc dr. sc. S. Kupešić

14.12.2001. 18:50

Poštovana,
Zahvaljujem na Vašem upitu; Iako je u ovom ciklusu potvrđena niska razina progesterona u slučaju amenorrheae i subjektivnih tegoba (nadutost prsa, nelagoda u maloj zdjelici, smeđasti iscjedak) uvijek se treba odrediti razina beta hCGa kako bi se isključile komplikacije tijekom rane trudnoće, pa i izvanmaternična trudnoća.
Nadam se da neće doći do tog "scenarija" ali ipak bih savjetovala da se učini takav postupak. Ipak, Vaš nalaz ukazuje na svojevrsnu rezistenciju na terapiju Clomidom, te bi trebalo učiniti hormonsku analizu koja bi trebala ukazati na promjene koje uvjetuju neprimjerenu reakciju na hormonsku stimulaciju (npr. isključiti hiperprolaktinemiju). Analizirajući Vaš ultrazvučni nalaz nameće se ideja da se radi o nerupturiranim folikulima te bih Vam postavila pitanje: Da li ste tijekom stimulacije koristili i tzv. "štopericu", humani korionski gonadotropin (hCG) u obliku injekcija Profasi ili Primogonyl? Naime, uporaba ovih preparata omogućava prskanje folikula, ovulaicju i formiranje žutih tijela. Puno sreće u Vašim nastojanjima da ostvarite željenu trudnoću.