Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani pobačaji


Autor Poruka

Tajana

17.12.2001. 15:45

Poštovana doktorice Kupešić,

U razmaku od 9 mjeseci sam imala 2 identična spontana pobačaja (zadnji je bio u 9. mjesecu 2001.). U oba slučaja sam trudnoću pratila od samog početka i ultrazvuk je pokazao da je sve u redu. Plod je nakon 6-7 tjedan trudnoće odumro i počelo je krvarenje, nakon čega je sve dovršeno u bolnici (Karmanovom metodom). Od 20. dana druge trudnoće sam uzimala Dabroston 3x1 i Apaurine. Mikrobiološki nalazi i suprugov spermiogram su u redu, a i genetski nalazi su pokazali da je plod bio u redu. Papa test mi je također uvijek bio uredan. Uoči 1. trudnoće sam preležala jaku virozu, a za vrijeme 2. trudnoće sam također imala jaku virozu s temp. 37.3. Najljubaznije Vas molim Vaše mišljenje, kao i savjet što poduzeti prije slijedećeg pokušaja.

Srdačan pozdrav,
Tajana

Doc. dr. sc. S. Kupesic

18.12.2001. 10:44

Poštovana gospođo Tajana,
U obradi infertiliteta, osim cervikalnih obrisaka koje ste učinili, preporuča se dodatna obrada koja uključuje 3D ultrazvučnu pretragu kojom se efikasno i neinvazivno mogu isključiti abnormalnosti maternične šupljine. Jedna od najčešćih abnormalnosti je pregrađena maternica, a ne mogu se isključiti i druge anomalije maternice poput arkuatne, dvoroge ili dvostruke maternice. S obzirom da ste učinili kariogram pobačenih plodova, pretpostavljam da ste učinili i vlastiti i suprugov kariogram. U slučaju da se ove pretrage neće pokazati uzrokom spontanih pobačaja valjalo bi učiniti dodatnu obradu imunoloških i hormonskih faktora (isključiti insuficijenciju žutog tijela, određivanjem progesterona u serumu i endometrijskom biopsijom).