Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


porod nakon prethodnog carskog reza


Autor Poruka

OFF

15.08.2011. 12:30

Poštovani doktore Škaronja,
pri kraju sam druge trudnoce (TP 22.09.2011).
Prva trudnoca je bila uredna,zavrsila je carskim rezom zbog nenapredovanja poroda.
Mene zanima sljedece,poslije prethodnog carskog dali je obavezan pregled unutarnjeg reza prije pokušaja vaginalog pregleda?
Da se razumijemo,ja bi voljela probati roditi vaginalno,ali nekako kroz cijelu trudnocu imam osjecaj da "osjecam" taj unutrarnji rez maternice...
u tom predjelu ponekad osjetim kao neki grč pri okretanju s boka na bok,ponekad pri ustajanju,nakon kasljanja ili kihanja...možda to sve skupa nema veze s rezom,možda osjetim nesto drugo ali uglavnom imam osjecaj da je to u tom predjelu tocno ispod ovog vanjskog reza...
Uglavnom mene zanima dali je OBAVEZAN pregled unutarnjeg reza prije pokušaja vaginalnog poroda nakon prethodnog carskog?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.08.2011. 19:25

Poštovana, ne postoji pregled unutarnjeg reza prije idućeg poroda. Ne znam na koji bi se način to obavilo.
Postoji jedino ultrazvučno mjerenje donjem uterinog segmenta. Njegova jaka istanjenost može govoriti u prilog tome da se novi porod dovrši carskim rezom.
Ako će kod Vas biti zadovoljeni uvjeti za vaginalni porod ići ćete u porod vaginalnim putem.
Neki od uvjeta koji moraju biti zadovoljeni jesu , da je od prvog poroda prošlo više od dvije godine, da je zdjelica dovoljno prostrana, da je dijete u stavu glavom i da nije prevelike tjelesne težine, da je opstetrički nalaz zadovoljavajući, da je sa djetetom i funkcijom posteljice sve u redu. To su glavne odrednice, s time da postoji još više manjim koje također mogu dovesti do odluke o načinu završetka poroda.

Marina1982

25.02.2013. 01:30

Poštovani,
U siječnju 2004. imala sam prvi porod i to carskim rezom ( u općoj anesteziji), dijete ima hydrocephalus pa zato prekid carskim i to u 37. tjednu. ponovno sam ostala trudna 2008. i u rujnu rodila opet carskim u 39. tjednu (opet opća anestezija) i opet na dogovoreni termin, jer je beba bila na zadak od 25 tjedna i nije se okretala. Nakon poroda mi je liječnica rekla da je sve prošlo u redu, ali da sam imala rupturu maternice za 2/3 starog ožiljka. Mislim da sam napravila dobar vremenski razmak između trudnoća, a ni beba nije bila nešto jako velika (3400gr), pa ne znamo čemu ta reptura. Još mi je liječnica rekla ako bi planirala još jednu trudnoću da ćemo je morati još ranije završiti, zbog repture, a ne preporučava mi više od 3 takva poroda. U međuvremenu sam bila kod ginekologa na pregledima, pila kontracepcijske pilule, imala sam i neku cistu prije 2 godine, ali zadnji pregled (svibanj 20132.) kaže da je sve u redu. Tada sam prestala piti kontracepcije, ali do sada nisam ostala trudna. A moja nova liječnica (koja je na zamjeni) veli da se ništa ne brinem ni zbog hydrocephalusa, ni zbog mogućih novih cisti, a ni zbog rupture maternice, a pred drugi porod sam imala i bigeminiju, neku aritmiju srca, a od tada nalazi uredni. Da li da idem na tu treću trudnoću ili ipak da ne? Da opet odem na pregled i da se posavjetujem s ginekologom?
Unaprijed vam zahvaljujem.

Ponosana mama dvije prekrasne curice...

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.02.2013. 14:15

Poštovana, mišljenja sam da se možete odlučiti na trudnoću. Dakako fali mi tu još par detalja o vama, ali svakako se konzultirajte sa svojom ginekologicom.

ivanapetar

25.04.2016. 21:45

Poštovani,

imala sam carski rez prije točno godinu dana, cijela trudnoća je bila uredna a carski je bio zbog toga što sam se presporo otvarala.
Sada sam opet trudna već 3 mjeseca i zanima me postoji li ikakva mogućnost da rodim prirodnim putem unatoč tome da nije prošlo dovoljno vremena između dvije trudnoće i s obzirom na to da je prvi porod bio carskim rezom?
Unaprijed hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.04.2016. 21:40

Ne. Između poroda i poroda moraju proći najmanje dvije godine. Dakle carski rez je opcija za vas.

Iva77

08.02.2019. 01:40

Poštovani, s obzirom da je prva, inače uredna trudnoća dovršena hitnim carskim rezom krajem siječnja 2017. zbog patološkog nalaza CTG-a uslijed preeklampsije (koja se pojavila s 39+1 tjedana), a vjerojatno i činjenice da se radilo o starijoj prvorotki (40 godina), zanima me vjerojatnost da me u sadašnjoj trudnoći (termin poroda je 21.2.2019.) opet porode carskim rezom ili prirodnim putem. Je li prethodna preeklampsija i sadašnja dob od 42 godine te razmak između poroda indikacija za carski rez? Trudnoca je za uredna, a porod bi trebao biti u KBC Split. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

08.02.2019. 10:50

Poštovana, prethodni carski rez nije indikacija za ponovljeni, ali obzirom na anamnezu i dob, smatram da bi najbolja opcija bio ponovljeni carski rez. No puno toga ovisi i o aktualnom nalazu: procjena veličine djeteta, pozicija u zdjelici, otvorenost i konzistencija ušća maternice, trudovi...