Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ruptura maternice


Autor Poruka

pandolina

02.12.2010. 17:55

Poštovani,

zanima me koliko je česta ruptura maternice u trudnoći (dakle, ne tijekom samog poroda) i što se u tom slučaju može (ukoliko se uopće može) poduzeti za spas bebe.

Naime, trudna sam 24 tj, a stijenka maternice oko područja starog ožiljka od carskog reza (od prije 5 godina) je prema riječima liječnice koja trudnoću vodi dosta tanka, 2.7mm (beba je velika, 890gr, i slijedi mi OGTT pretraga).

Mogu li kako utjecati na ishod trudnoće i što se poduzima i koje su opcije u slučaju da do puknuća ipak dođe?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.12.2010. 23:31

Poštovana, ne morate se brinuti zbog debljine stijenke maternice na području ožiljka.
Bez trudova nema niti rupture maternice. Moj savjet Vam je da se redovito kontrolirate kod svog ginekologa, te da se javite sa 36 tjedana trudnoće u trudničku ambulante ustanove u kojoj ćete roditi. Nakon toga kontrole će biti malo češće te će se i procjeniti stanje ožiljka od carskog reza, kao i UZV procjena tjelesne težine djeteta, kao i ostali parametri važni za dovršenje trudnoće.
Pravilo koje vrijedi ako je to da ako je prošlo više od dvije godine nakon carskog reza( u Vašem slučaju 5 godina) ako su najvažniji parametri zadovoljeni( normalne mjere zdjelice, ne prevelika tjelesna težine djeteta, dobar opstetrički nalaz ) može se probati poroditi vas vaginalnim putem svakako uz mjere opreza.

pandolina

03.12.2010. 11:20

Puno vam hvala na brzom odgovoru, umirio nas malo je iako zabrinutost i dalje traje...

Ali, pitala bih vas još nešto što nas poprilično muči, iako nije vezano uz temu iz naslova.

Suprug i ja prije nešto više od godinu dana na sistematskim smo pregledima oboje bili zdravi (brisevi, papa-test), no od početka trudnoće nismo prestali nizati bakterije koje nas napadaju (suprug: betahemolitički streptokok i klamidija, ja: ureaplasma, escherihia coli i gardnerella vaginalis - sve izolirano cervikalnim tj. brisom uretre).

Zanima nas:

- kako objasniti pojavu tih 5 bakterija u monogamnom odnosu i to u periodu od svega 5-6 mjeseci, te
- kako je moguće da, unatoč konstatnom kontaktu, nije došlo do međusobne "razmjene" tj. infekcije nego suprug ima svoje, a ja svoje bakterije...

U očekivanju barem nekog objašnjenja
srdačan pozdrav!


Dejan Šakoronja, dr. med.

03.12.2010. 20:10

Poštovana, to možemo samo nagađati. Vjerovatno prvi put brisevi nisu uzeti na adekvatan način ili su propali tijekom transporta i kao takvi u laboratoriju nije ništa izolirano. Te bakterije su postojale i prije 6 mjeseci a ako u međuvremenu niste uzimali nikakve lijekove one su i dalje prisutne te su se razmnožile.
To što imate različite bakterije krajnje mi je čudno. Iskreno teško mi je reći gdje je nastao problem, jer ovo su samo moguća nagađanja.

ZzzIvana

08.02.2019. 19:15

Poštovani,
Imam pitanje, napokon ostvarena trudnoca nakon godina pokušavanja, iz 5 IVF-a, protjecala uredno uz povremena smeđkasta krvarenja prvo tromjesečje sto je rečeno da nije neobičajeno.
Iznenada u 20 tjednu, usred noci me probudi nesnosna bol, hitno na hitnu, nije se znalo sta je odmah, ultrazvucno su mislili hematom, no na kraju, kad su me otvorili maternica je pukla gore na najdebljem dijelu, trbuh pun krvi, plod i sve izaslo u trbuh, krvarenja vaginalno nije bilo. Ne zna se sta je uztrokovalo pucanje maternice (jos, ako ce se ikad i saznat) a i ono sto mene najvise jos muci kako ce moja takva maternica izdrzat nadam se u drugoj trudnoci?

Ivo Balenović, dr. med.

09.02.2019. 11:05

Poštovana, ruptura maternice se može dogoditi tijekom vaginalnog poroda uslijed jakih trudova. To se gotovo uvijek događa kod žena koje su imale prethodni carski rez ili operacije na maternici. Spontano prsnuće maternice je izuzetno rijetko, a događa se na mjestu smanjenog otpora uterusa. Teško je reći što je uzrok tome, ali nakon mnogobrojnih kiretaža, upalnih procesa, endometrioze, hemangioma ili nasljednih bolesti vezivnog tkiva može doći do slabosti stijenke maternice i prsnuća na tom mjestu. U idućoj trudnoći biti će potrebno nadzirati debljinu stijenke maternice ultrazvučnim pregledima, uz tokolitičku terapiju, te po potrebi reagirati. Kakav će biti tijek iduće trudnoće ne može se znati.