Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


posteljica succenturiata


Autor Poruka

mikyyy

25.06.2019. 17:15

Poštovani, u 36. sam tjednu treće trudnoće i imam bolove u donjem dijelu trbuha po sredini i isto tako sa strane ponekad i ne mogu se namjestiti spavat i teško se krećem i penjem na stepenice. Doktorica kaže da je to bol od simfize a čitala sam o disfunkciji simfize a nije mi ništa rekla kako dalje i što na porodu. Također dosad mi nije napisala kakav mi je položaj posteljice i vidim jučer da je napisala posteljica succenturiata, a ništa mi nije rekla tako da ne znam ni što to znači, pa bi Vas molila da mi objasnite nešto o disfunkciji simfize i posteljici succenturiati.
Unaprijed zahvaljujem.

Ivo Balenović, dr. med.

26.06.2019. 09:15

Poštovana, placenta succenturiata je nusposteljica, tj. još jedna manja posteljica koja se nalazi uz glavnu. Ona ne stvara nikakve smetnje. Disfunkcija simfize nastaje u trudnoći kada se krajevi pubičnih kostiju udalje više nego je uobičajeno. Time zdjelica nije posve stabilna pa se bol javlja prilikom pokreta donjeg dijela tijela, a često je prisutna i dok trudnica miruje. Jedini savjet koji se trudnicama može dati jest taj da pri svakom pokretu koljena drže čvrsto spojena. I kod okretanja u krevetu, i kod dizanja, a kod hodanja privlačiti jednu nogu drugoj i praviti male korake.Nije još dokazano zbog čega do nje dolazi. Lijeka za disfunkciju simfize nema, ali bol nestaje nakon poroda.