Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


POVISENI JETRENI ENZIMI


Autor Poruka

KoPitaNeSkita

11.11.2020. 12:20

Poštovani doktore,

trenutno sam u 23. tj. trudnoće i unazad nekoliko dana sam primjetila svrbež stopala i drugih djelova tijela, a kako sam laboratorijski djelatnik, odlučila sam sebi napraviti neke od pretraga čisto preventivno. I evo nalaza:
AST - 53 (ref. 8-30)
ALT - 69 (ref. 10-36)
GGT - 52 (ref. 9-35)
AP - 87 (ref. 54-119)
LDH - 210 (ref. <241)

Javila sam se svom ginekologu i on kaže da s obzirom da su AP i LDH unutar granica normale, da ponovim nalaze za nekoliko dana i da će me onda po potrebi uputiti na hitni ginekološki prijem.

E sad... njegov odgovor me pomalo zbunio. Trebam li se brinuti oko ovih vrijednosti? Znači li to što nije reagirao odmah da nema razloga za paniku ili ovo spominjanje hitnog prijema ipak nešto znači? Za moj zabrinuti mozak "nekoliko dana" trenutno zvuči predugo. Što vi mislite da li su ovi nalazi za mene trudnu alarmantni?

Ivo Balenović, dr. med.

12.11.2020. 09:50

Poštovana, prema navedenim simptomima i nalazima može se pretpostaviti da se radi o kolestazi. Laboratorijske pretrage kojima se ona dokazuje su povišene aminotransferaze, bilirubin te razina žučnih soli u serumu. Kolestaza može dovesti do prijevremenog poroda. Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma i snižavanje razine žučnih kiselina. Drugi (ali u Vašem slučaju manje vjerojatan) mogući razlog je HELLP sindrom. On se često razvije u sklopu hipertenzije, ali ne prate ga navedeni simptomi. Budući da kolestaza može dovesti do prijevremenog poroda treba što prije započeti s liječenjem.

KoPitaNeSkita

12.11.2020. 11:20

Smatrate li da se onda trebam javiti sto prije na hitni ginekoloski ili da ipak sacekam jos tih par dana? Moj je gin rekao da ponovim nalaze u ponedjeljak, pa da mu se javim. Ja se generalno dobro osjecam, a i svrbez stopala je prestao. Za sada me samo svrbi stomak i malo ruke. Nisam sigurna sto mi je ciniti, a s obzirom na situaciju moj je ginekolog u ogromnoj guzvi i uglavnom mi daje samo šture odgovore, pa sam zbunjena i uplašena.

Ivo Balenović, dr. med.

12.11.2020. 12:00

Ako se stanje smirilo, ponovite nalaze u ponedjeljak. Ukoliko bi opet osjetili simptome kao što su jak svrbež, mučnine, povraćanje, glavobolje, bolove pod desnim rebrenim lukom, javite se u hitnu službu.