Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pozdrav


Autor Poruka

MIRHA

08.04.2003. 21:36

imam 33 godine, endometrioza mi je ustanovljena prije 5 godina.Radila sam dva operativna zahvata (laparaskopskim putem) :incizia septuma te otkalanjanje ednometrioze i priraslica sa oba jajnika te okolnih organa:menstruacija mi je dijelom odlazila u trbusnu duplju, to sam sve odstranila na privatnim klinikama nakon cega sam koristila 10 mjeseci hormonske tablete danoval.Obavila sam pregled 6 mjeseci nakon koristenih lijekova nakon cega je utvrdjeno da je lijevi jajnik ponovo uvecan sa jednom priraslinom(endometrioza).Problem je i u tome sto neprestano i prije i poslije operacije osjecam bolove na ulazu vagine tj.izmedju vaginalnog ulaza i debelog crijeva kao i unutar grlica ali ne na zidovima nego bocno sa unutarnje strane.Ljekar mi savjetuje koristenje ampula zoladex 6 mjeseci.Da li ce one imati efekta ili je mozda bolje odstraniti i jajnike i matericu?Da li se moze prosiiriti na ostale dijeove tijela.Kakve veze nervna baza ima sa tom bolescu? da li razvoje te bolesti zavisi od vremena prve menstruacije?
i jos da napomenem da sam imala operaciju slijepog crijeva koja nije uradjena dobro ( prije 17 godina) zasto ljekari smatraju glavnim uzrokom ove bolest.
molim vas odgovorite mi sto prije i ako mi mozete preporuvciti neke specijaliste za ovu bolest na prostorima BiH i Hrvatske .

S postovanjem,
Mirha

Prof. dr. Josip Djelmiš

12.04.2003. 22:11

Poštovana Mirha,
Nažalost, endometrioza je česta bolest. Preporučena terapija s Zoladexom je uspješna.