Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Preeklapsija


Autor Poruka

onebirdy

03.09.2020. 14:40

Postovani doktore,
Trudna sam 21 tjedan. U 12 tjednu trudnoce sam trebala ici na prvi pregled protoka arterija s obzirom da imam mogucnost za nasljednu preeklampsiju koju je imala moja mama u svim trudnocama. Međutim, trebala sam ici kod drugog doktora (specijalist ginekologije i fetalne medicine) a moja doktorica je nemarna, puna sebe i egoisticna te mi nije dopustila da idem na taj pregled jer je bila ljubomorna da idem kod drugog doktora. Ona mi također nije napravila taj pregled nego je odmahivala rukom da nije nista i da ce me poslati kod njega u 20 tjednu.
Danas sam bila kod njega (21 tjedan) i on mi je objasnio da je situacija takva da se takve stvari otkrivaju u 12 tjednu prvim pregledom kako bi se moglo krenuti sa terapijom ako je potebno. Napravio je pregled i ispostavilo se: "Obostrano povecan otpor uterinih arterija s prisutnim protodijastolickim urezom"
Prepisao mi je aspirin 100 do 37. tjedna i folacin 5mg.
S obzirom na ovakvu dijagnozu, koliko je situacija opasna i da li ja kasno sa uvođenjem terapija? Malo sam zabrinuta.

Ivo Balenović, dr. med.

03.09.2020. 17:20

Poštovana, nema razloga za brigu. Preeklampsiju ne možemo predvidjeti. Potrebne su redovite kontrole i mjerenje krvnoga tlaka. Ukoliko će biti potrebno uvesti će se antihipertenzivna terapija.