Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lazne kontrakcije


Autor Poruka

mordsith

03.09.2020. 14:40

Postovani,

Zanimalo bi me par stvari.
Trenutno sam u 29.nedelji trudnoce.
Test na gestacijski dijabetes dobar. Od suplementacije koristim Elevit, Sideral folic i Aleract.

Pocele su mi lazne kontrakcije pre oko 3 nedelje, prvo ucestale, a zatim se proredile usled upotrebe Utrogestana (naravno na savet lekara). Javile bi se svaka 3-4 dana, od jedne do 3-4 za ceo dan.

Poslednjih dana osecam vrlo aktivne pokrete bebe, migoljenje, okretanje, udaranje.
Poslednja dva dana su se ponovo javile kontrakcije, ucestalije, ima ih preko 5 po danu - ali, nisu bolne, ne traju dugo, cesto je u svakoj neki drugi deo stomaka tvrd (nekad oko pupka, nekad sa strane, nekad gore itd), nema drugih bolova nigde drugde.

Povremeno mi se desi vrlo blag bol nalik menstrualnom, ali tada je stomak sve vreme mekan, nema grca (pretpostavljam da su to bolovi od sirenja materice jer se sada brze siri sve - ispravite me ako gresim?).

Moje pitanje glasi: da li ovo ponovno javljanje laznih kontrakcija tako cesto treba da me zabrine? I dalje koristim Utrogestan, izmedju njih osecam i dalje pokrete bebe. Da li je moguce da reagujem i na promenu vremena, jer je naglo osvezilo?

Napominjem i da se trudim da se sto bolje hidriram (do skoro providne boje urina).

Hvala unapred na odgovoru,

Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

03.09.2020. 17:20

Poštovana, normalno je da u ovoj fazi trudnoće osjećate Braxton Hicksove (lažne) kontrakcije. One nisu redovite, traju oko jedne minute, uglavnom nisu bolne, već uzrokuju blažu nelagodu, podsjećaju na menstruacijske grčeve. Dobro je da se hidrirate, jer dehidracija može potaknuti lažne trudove. Važno je da nema sukrvice jer je to najčešće znak prijevremenog otvaranja.