Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pregledi...


Autor Poruka

Elvira

11.12.2001. 18:34

Postovana doktorice Kupesic,
Danas sam bila u MMC-u u Sarajevu i na moje veliko prijatno iznenadjenje i radost saznala sam da planirate dolaziti u Sarajevo u MMC. Ja sam vec zakazala pregled i savjetovanje kad budete dolazili. Naime ukratko moj problem je slijedeci :
nakon jednog blighted ovuma koji je odstranjeni jedne trudnoce koja je zavrsena prekidom zbog zastoja u razvoju ploda , sumnjam da sam ponovno u drugom stanju . Mentruacija mi kasni tek tri dana ali sam napravila test i on je bio pozitivan.veoma se bojim s obzirom na dosadasnja iskustva i zamolila bih vas da mi napisete koje bi analize i pretrage mogla uraditi do vaseg dolaska u Sarajevo. U septembru sam radila test na viruse i bio je negativan, imam i kariogram koji je radjen na institutu u Sarajevu. sta bih sve jos trebala napraviti ?
Unanprijed sam vam mnogo zahvalna i izvinjavam se ako je poruka malo konfuzna jer sve sto bih vas zeljela pitati je zaista predugacko i teskoo mogu opisati u mail poruci.
s poštovanjem,
Elvira

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.12.2001. 20:49

Poštovana gospođo Elvira,
Vezano uz Vašu reprodukcijsku anamnezu bilo bi poželjno učiniti slijedeću obradu:
kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, šećer u krvi, urin sa sedimentom, urinokulturu, cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe. Također Va smolim da ponesete sve nalaze uključujući kariogram (Vas i Vašeg supružnika). Molila bih Vas da poduzmete preventivne mjere u ovoj trudnoći: mirovanje i primjenu progestagenske terapije (Utreogestan kapsule vaginalno 2x2 cps, dvije ujutro i dvije navečer umetnuti u rodnicu). Također molim započeti primjenu folne kiseline (Folic plus 3x1 tbl). Prema mojim podacima biti ću u Sarajevu tijekom 22. 12. (subota), a za točan termin molim Vas nazovite tel 230 332.

Elvira

18.12.2001. 12:58

postovana doktorice Kupesic,
zapocela sam sa primjenom terapije koju ste mi preporucili, medjutim u posljednjih par dana imam neke cudne bolove sa u donjem dijelu stomaka i to sa lijeve i desne strane (u predjelu jajnika). ne znam sta da radim, da li smijem cekati do subote ili da se ipak javim lokalnom ginekologu.
puno hvala i do skorog vidjenja u subotu
srdacan pozdrav,
Elvira

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.12.2001. 20:25

Poštovana gospođo Elvira,
Ukoliko osjećate smetnje u vidu grčeva i kontinuiranu bolnost u predjelu male zdjelice bilo bi uputno obratiti se nadležnom gineologu kako bi se otkrio uzrok Vaših tegoba i po potrebi moglo terapijski djelovati. Puno sreće.