Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća


Autor Poruka

Nada

14.12.2001. 11:35

Poštovana doktorice Kupešić,molim Vas dami odgovorite usljed čega nastaje hematom u trudnoći,naime u šestom tjednu trudnoće na ultrazvuku mi je ustanovljen hematomDa li je to zbog prokrvljenosti u organizmu,naime od 14.dana zadnjeg ciklusa sam uzimala Andol 100 kroz 14 dana.Velika Vam hvala na Vašoj nesebičnoj pomoći.

doc.dr. S. Kupešić

14.12.2001. 18:56

Poštovana gospođo Nada,
Poremećaj koji spominjete (hipoehogene zone koje okružuju gestacijski obruč) najčešće predstavljaju perimplantacijsko krvarenje do kojeg dolazi tijekom prodora trofoblasta prema miometrijskom sloju. Katkada se ove promjene smatraju fiziološkima, ali ukoliko su praćene znakovima vaginalnog krvarenja u prisustvu zatvorenog cervikalnog ušća tada govorimo o subkorionskom hematomu. Ukoliko je ovakva promjena locirana u gornjem dijelu maternice, ukoliko je velikog volumena i kompromitira prokrvljenost ovakva se lezija smatra ugrožavajućom za trudnoću, te se savjetuje: mirovanje, primjena progesteronske terapije (Dabroston 3x1 tbl ili Utrogestan u obliku vaginalnih kapsula 2x2 do 3x2 cps), uz redovitu primjenu folne kiseline (Folic plus 3x1 tbl). Andol u manjim količinama ne bi smio uvjetovati ovakvu promjenu, ali se savjetuje ne koristiti ga ukoliko se javlja ovakav poremećaj.

Nataša

17.12.2001. 19:41

Poštovana doktorice Kupešić,
Termin poroda mi je par dana iza drugog rođendana prvog djeteta koje sam rodila carskim rezom. Zanima me koliki i kakav je moj rizik od vaginalnog poroda i da li mogu sama tražiti carski rez. Vrlo se bojim ovog poroda. nataša

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.12.2001. 20:23

Poštovana gospođo Nataša,
U suvremenoj opstetriciji ne važi pravilo : prvi puta carski rez, svaka naredna trudnoća također podrazumijeva carski rez. Svaka odluka o dovršenju porođaja ovisi o tijeku poroda, ginekološkom nalazu, intenzitetu trudova, nalazu CTGa i drugim parametrima koje je sada nepotrebno tumačiti. Odluka kako će se dovršavati trudnoća isključivo ovisi o odluci opstetričara i Vašem zajedničkom stavu prema ovom problemu. Što se tiče Vašeg prava na odabir načina poroda: mišljenja sam da trebate imati povjerenja u specijalistu koji vodi Vašu trudnoću i u svakom trenutku smatrati da će on (ona) odabrati opciju koja je najpovoljnija za Vas i Vašu bebu.