Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pregledi u trudnoći


Autor Poruka

elena1990

03.06.2020. 18:20

Poštovani doktore, dobar dan!
Molim vas za mišljenje, trudna sam 18 tjedana i trudnoća je od početka uredna, bez komplikacija, krvarenja i bilo kakvih poteškoća i jakih bolova. Tu i tamo su prisutni neki bolovi skroz nisko prema stidnoj kosti, koje pripisujem širenju maternice i postojećoj blagoj urinarnoj infekciji, budući da bolovi nisu jaki niti trajni. Na prethodnom pregledu koji je obuhvatao samo vaginalni ultrazvuk, moj doktor me pitao da li mi je na pregledu prije toga, ili bilo kada ranije rađen vaginalni pregled, na što sam odgovorila da nije. On je predložio da se vaginalni pregled, odnosno pregled u spekulima uradi na narednoj kontroli koja je uskoro, pa me interesira da li takvo što može eventualno biti rizično po trudnoću? Svakako da bih voljela uraditi sve pretrage kojima bi se eventualni problemi isključili, prevenirali i liječili na vrijeme, no nisam baš čula da je praksa raditi ovakve preglede tijekom trudnoće. Budući da sam prethodne godine imala infekcije dokazane vaginalnim brisom, mogu li se brisevi ponoviti u ovoj fazi trudoće, a da ni to ne predstavlja potencijalni rizik, odnosno ima li smisla raditi to? Voljela bih sve eventualne probleme riješiti već sada, s obzirom da s vremena na vrijeme imam znatno pojačan vaginalni iscjedak i pritisak u vaginalnom području? Hvala unaprijed, ispričavam se na dužini posta!

Ivo Balenović, dr. med.

03.06.2020. 22:00

Poštovana, vaginalni pregled (pregled u spekulima) nije rizičan za trudnoću, iako se u zadnje vrijeme on rijeđe prakticira (kada postoje određeni simptomi kao što su bol, napetost u donjem abdomenu, sukrvica...) jer postoji mogućnost uzv mjerenja dužine i oblika cervikalnog kanala. Brisevi cerviksa se mogu raditi u ovoj fazi trudnoće, a oko 35. tjedna potrebno je učiniti bris rodnice na beta hemolitički streptokok.