Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


premenopauza


Autor Poruka

ljiljana

08.07.2002. 15:28

Imam 47 godina i vrlo redovite menstruacije.Medjutim, već oko godinu dana osjećam promjene u dane pred menstruaciju, otprilike slične PMS ali mnogo izraženije. Uglavnom su psihičke prirode ( napetost, slabost, netrpeljivost prema okolini) pa i fizičke ( mučnina, nizak tlak). Poteškoće su sve intenzivnije, a u razgovoru sa ginekologom savjetovano mi je da bi se još moglo pričekati sa HNT, uzimajući u obzir redovite menstruacije.Liječnik smatra da ove tegobe mogu biti uzrokovane stresnim utjecajima kojima sam izložena, a ne samo predklimakterijskim problemima. Vrtim se u krug, htjela bih si pomoći, a ne znam kako.Molim savjet,

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 17:57

Poštovana,
Ukoliko se žalite na smetnje koje ukazuju na perimenopauzu preporučila bih da učinite endokrinološke pretrage (FSH,LH,E2 i prolaktin) između 3. i8. dana m. ciklusa kako bi se ocijenila Vaša ovarijska funkcija. U slučaju da će se ustanoviti endokrinološke promjene koje mogu ukazivati na perimenopauzu preporučila bih dodatnu obradu (ultrazvuk, ginekološki pregled, laboratorijske pretrage : kompletna krvna slika, koagulogram, hepatogram, lipidogram, urin sa sedimentom, pregled dojki, s ultrazvukom i mamografijom), te u slučaju urednih nalaza ovog sistematskog pregleda uvesti terapiju koja je optimalna za Vašu dob i kliničko stanje.