Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas savjet


Autor Poruka

Anamarija

08.07.2002. 18:10

Postovani,
Imam 52 godine.
Uskoro cu ici na operaciju mioma uterusa (sklerozacija ).
Miomi su mi dijagnosticirani prije 5 godina. Imam sideropenicnu anemiju zbog obilnih krvarenja. Uzimam tablete zeljeza.
Prije 3 godine mi se smanjila duzina trajanja ciklusa koja je bila do tada 28 dana na 21 dan. Prije 4 mjeseca mi je ciklus trajao 45 dana , a zatim 20 dana. Nakon toga tada zadnja dva mjeseca mjesecnicu nisam dobila.Zboh hipotireoze uzimam supstitucijsku hormonsku terapiju (Euthyrox°100 tbl.1x1).Molim Vas da mi kazete Vase misljenje zbog cega su mi nastupile ove hormonske promjene zadnjih nekoliko mjeseci?Recite mi da li mi preporucate uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju u menopauzi?
Unaprijed hvala.
A.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 11:17

Poštovana,
S obzirom na Vaše godine očekivano je da je došlo do menopauzalnih promjena (prosječna dob menopauze u našem podneblju je 50 godina), zbog čega se javlja neregularnost menstruacijskih ciklusa (skraćenje, produljenje, izostanak..) Ove se promjene mogu verificirati endokrinološkim pretragama, ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Što se tiče operacije mioma, savjetujem da s obzirom na novonastale okolnosti ocijeniti da li postoji neophodnost takvog operativnog zahvata (tijekom menopauze dolazi do smanjenja miomatoznih lezija). U tom slučaju Vaš bi liječnik trebao savjetovati optimalno hormonsko nadomjesno liječenje koje ne bi uvjetovalo porast miomatoznih promjena tijekom menopauze. Što se tiče hormonske nadomjesne terapije prije njezine primjene morate učiniti čitavu paletu pretraga (krvna slika, koagulogram, hepatogram, lipidogram) internistički pregled, pregled dojki s ultrazvukom i mamografski, te tek nakon pomne konzultacije s ginekologom odlučiti hoćete li uzimati hormonsku terapiju ili ne s obzirom na postojanje miomatoznih promjena.