Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10589 | Broj poruka: 75296

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Prerano otvaranje u trudnoci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mirelaa

03.01.2020. 23:10

Bok.
Prije 2g. uradila sam konizaciju, Papa uredan. Trudna sam 13.tjedana da bih prokrvarila, doslo do otvaranje cerviksa, prijeteći spontani. Dobila tablete za krvarenje. Nakon 3 dana na pregledu sve izgeda normalno, cerviks zatvoren, plod živ.
E sad, mene brine budućnost. Nikakve upute nisam dobila, osim da opet moram na pregled za 10-ak dana. Citam da sve žene s takvim problemom moraju mirovati? Ja živim u Stockholmu, ovdje su Dr, opušteniji nego kod nas, pa vas molim za savjet šta da radim? Šta znaci vrat se otvorio pa sam po sebi zatvorio?
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2020. 10:25

Poštovana, vrat maternice se ne može otvoriti pa zatvoriti. Budući da je na zadnjem pregledu sve u redu ne radi se o spontanom. Važno je izbjegavati veće napore (dizanje tereta, sportske aktivnosti i sl.) i koristiti propisanu terapiju. U ovoj fazi trudnoće ukoliko krene spontani ( a za to mora postojati dobar razlog kao što je genetska greška, infekcija...) nemamo velikih terapijskih mogućnosti. Nikakvo mirovanje to ne može spriječiti. No, ukoliko je trudnoća u redu ( a nema razloga misliti drugačije) krvarenje neće dovesti do pobačaja. Tek u trećem tromjesećju, ukoliko dođe do prijevremenog otvaranja mirovanje je dobar način prevencije.

mirelaa

14.01.2020. 15:20

Hvala na odgovoru.
Krvarenje je stalo nakon 3 dana, uredan uz, da bih nakon 8 dana počelo smeđe ili tamno crveno lagano krvarenje. Uradili vaginalni uz , sve uredno al se na slici vide zaostaci krvarenje i Dr govori da u sljedećim danima mogu očekivati još takvog krvarenja, stare krvi. Danas je 3. dan i još uvijek to smeđe krvarenje ide. Dr govori da nezna razlog da se ništa ne vidi Itd, da je jednostavno tako. Imam li razloga za brigu, šta da radim? Koliko često mogu ići na uz, sljedeći imam zakazan za 3 tjedna.? Molim savjet .
I ona prvotna Dg o vratu maternice , ova zadnja Dr ne vjeruje u to, a i vi sami kažete da se ne može otvoriti i zatvoriti sam.

Ivo Balenović, dr. med.

14.01.2020. 18:20

Moguće da će još neko vrijeme biti oskudno krvarenje dok se hematom (nakupljena krv) ne isprazni. UZV možete raditi koliko god bude potrebno - nema ograničenja. Vrat maternice se ne može otvoriti pa zatvoriti. Ukoliko u trudnoći nastupi otvaranje vrata maternice, potrebna je terapija (ovisno o fazi trudnoće) koja će prevenirati daljnje otvaranje.

mirelaa

14.01.2020. 21:30

Hvala Dr na odgovorima.
Još nešto sto me onako kopka, da li je potrebno ili uobičajeno u trudnoći raditi briseve i Papa test? Npr, u mom slučaju jeli to potrebno? Nalazi urina u redu.
Svako dobro/Mirela

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2020. 09:40

Ukoliko papa test nije urađen unatrag godinu dana bilo bi poželjno uraditi ga. Preporučljivo bi bilo uraditi i briseve kada se krvarenje smiri.

mirelaa

18.01.2020. 13:15

Danas mi je 15+4 trudnoća, i već tjedan dana da imam to smeđe krvarenje. Ponekad izgleda kao da će prestati gotovo da ga nema a onda opet počne. Ne mirujem jer nemam mogućnosti za to al me radim ništa teško fizički, i ne pijem nikakvu terapiju. Koliko mirovanje ima važnost u mom slučaju, i koliko treba hematomu da se isprazni, tj koliko krvarenje može potrajati. Sljedeći uzv minie tek za 3 tj al ću pokušati otići i ranije. Šta mi je raditi doktore?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2020. 20:20

U ovoj fazi trudnoće mirovanje nije od tolike važnosti, no izbjegavajte dizanje težih tereta i napore. Kod 'pražnejenja' hematoma nema pravila. Ovisi o veličini hematoma i dinamici pražnjenja.