Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prerano otvaranje u trudnoci


Autor Poruka

mirelaa

03.01.2020. 23:10

Bok.
Prije 2g. uradila sam konizaciju, Papa uredan. Trudna sam 13.tjedana da bih prokrvarila, doslo do otvaranje cerviksa, prijeteći spontani. Dobila tablete za krvarenje. Nakon 3 dana na pregledu sve izgeda normalno, cerviks zatvoren, plod živ.
E sad, mene brine budućnost. Nikakve upute nisam dobila, osim da opet moram na pregled za 10-ak dana. Citam da sve žene s takvim problemom moraju mirovati? Ja živim u Stockholmu, ovdje su Dr, opušteniji nego kod nas, pa vas molim za savjet šta da radim? Šta znaci vrat se otvorio pa sam po sebi zatvorio?
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

04.01.2020. 10:25

Poštovana, vrat maternice se ne može otvoriti pa zatvoriti. Budući da je na zadnjem pregledu sve u redu ne radi se o spontanom. Važno je izbjegavati veće napore (dizanje tereta, sportske aktivnosti i sl.) i koristiti propisanu terapiju. U ovoj fazi trudnoće ukoliko krene spontani ( a za to mora postojati dobar razlog kao što je genetska greška, infekcija...) nemamo velikih terapijskih mogućnosti. Nikakvo mirovanje to ne može spriječiti. No, ukoliko je trudnoća u redu ( a nema razloga misliti drugačije) krvarenje neće dovesti do pobačaja. Tek u trećem tromjesećju, ukoliko dođe do prijevremenog otvaranja mirovanje je dobar način prevencije.

mirelaa

14.01.2020. 15:20

Hvala na odgovoru.
Krvarenje je stalo nakon 3 dana, uredan uz, da bih nakon 8 dana počelo smeđe ili tamno crveno lagano krvarenje. Uradili vaginalni uz , sve uredno al se na slici vide zaostaci krvarenje i Dr govori da u sljedećim danima mogu očekivati još takvog krvarenja, stare krvi. Danas je 3. dan i još uvijek to smeđe krvarenje ide. Dr govori da nezna razlog da se ništa ne vidi Itd, da je jednostavno tako. Imam li razloga za brigu, šta da radim? Koliko često mogu ići na uz, sljedeći imam zakazan za 3 tjedna.? Molim savjet .
I ona prvotna Dg o vratu maternice , ova zadnja Dr ne vjeruje u to, a i vi sami kažete da se ne može otvoriti i zatvoriti sam.

Ivo Balenović, dr. med.

14.01.2020. 18:20

Moguće da će još neko vrijeme biti oskudno krvarenje dok se hematom (nakupljena krv) ne isprazni. UZV možete raditi koliko god bude potrebno - nema ograničenja. Vrat maternice se ne može otvoriti pa zatvoriti. Ukoliko u trudnoći nastupi otvaranje vrata maternice, potrebna je terapija (ovisno o fazi trudnoće) koja će prevenirati daljnje otvaranje.

mirelaa

14.01.2020. 21:30

Hvala Dr na odgovorima.
Još nešto sto me onako kopka, da li je potrebno ili uobičajeno u trudnoći raditi briseve i Papa test? Npr, u mom slučaju jeli to potrebno? Nalazi urina u redu.
Svako dobro/Mirela

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2020. 09:40

Ukoliko papa test nije urađen unatrag godinu dana bilo bi poželjno uraditi ga. Preporučljivo bi bilo uraditi i briseve kada se krvarenje smiri.

mirelaa

18.01.2020. 13:15

Danas mi je 15+4 trudnoća, i već tjedan dana da imam to smeđe krvarenje. Ponekad izgleda kao da će prestati gotovo da ga nema a onda opet počne. Ne mirujem jer nemam mogućnosti za to al me radim ništa teško fizički, i ne pijem nikakvu terapiju. Koliko mirovanje ima važnost u mom slučaju, i koliko treba hematomu da se isprazni, tj koliko krvarenje može potrajati. Sljedeći uzv minie tek za 3 tj al ću pokušati otići i ranije. Šta mi je raditi doktore?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2020. 20:20

U ovoj fazi trudnoće mirovanje nije od tolike važnosti, no izbjegavajte dizanje težih tereta i napore. Kod 'pražnejenja' hematoma nema pravila. Ovisi o veličini hematoma i dinamici pražnjenja.

mirelaa

21.01.2020. 12:45

Kad kažete “u ovoj fazi trudnoće” na sto mislite? Da sam još u tom početnom razdoblju trudnoce gdje je moguće svašta ili da sam prošla kritični prvi trimestar?
Danas sam 16+0.
Krvarenje( smeđe, tamno) je stalo na dan i pol, i onda se opet jutros pojavilo. Jeli to ista znaci?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2020. 14:50

Mislim na 16. tjedan trudnoće. Tek kasnije (22 tjedna su granica za porod, manje od toga je pobačaj) kada zbog težine dijete može vršiti pritisak na ušće maternice i time provocirati otvaranje. Do povremenog krvarenja dolazi zbog pražnjenja hematoma.

mirelaa

27.01.2020. 17:20

Bok.
Danas sam bila na pregledu, plod raste i sve izgleda u redu, veličine oko 20 cm.
Međutim nakon 2 tjedna krvarenja smeđe stare krvi hematom je tu, dosta velik 10 cm i smješten je dole ispod ploda na samom izlazu iz maternice. Dr kaže da se ne trebam brinuti. Nikakvu terapiju ne primam i nisam dobila nikakav savjet o mirovanju, naprotiv.
Željela bih čuti vas savjet, koliko je moguće da taj hematom raste Il prouzrokuje neke dodatne probleme (konstantno krvarim stari krv 16 dana) , jel bolje krvariti ili ne, jeli krvarenje znak da se prazni? Sljedeća kontrola mi je tjedan 24, danas sam 16+6.

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2020. 21:45

Hematom će se djelomično resorbirati, a djelomično isprazniti. <mirovanje nije potrebno, ali izbjegavajte teže napore. To je sve i sa trudnoćom će biti sve u redu.

mirelaa

10.02.2020. 18:25

Bok.
Na uzv u tjednu 18+2, hematom je s 10 cm veličine nešto manji od 5 cm. Plod raste i sve ok. Nema vise gotovo nikakvo krvarenje ni smeđi iscjedak, osim ponekad nešto minimalno. Iduća kontrola mi je zakazana za 6 tjedana. Ukoliko se osjećam ok i bez dodatnih problema jeli ok čekati 6 tj ili je potreban i raniji susret za nadzor hematoma?

Ivo Balenović, dr. med.

10.02.2020. 19:00

Poštovana, ukoliko nećete imati nikakvih simptoma (bolovi ili krvarenje) nema potrebe za ranijim pregledom.

mirelaa

25.02.2020. 10:55

Bok.
Da se nadovežem na svoje strahove vezano za hematom. Sad sam trudna 21+2, zadnjih tjedana nisam imala nikakvo krvarenje ali zadnjih par dana tokom brisanja ponekad primjećujem smećkasto žućkaste tragove i iscjedak .zadnji put sam bila na uzv tjedan 18. I tek imam kontrolu tjedan 25. Nemam nikakvih bolova ni drugih simptoma.
Šta vi mislite o ovome, da li da odem na pregled ranije, ima li indikacija za to, Il da čekam još 4 tj? Može li se hematom razviti u nešto vise ?
Nije mi svejedno jer sam prvo dijete rodila na carski u tjednu 29 jer sam imala korioangiom u maternici .

Ivo Balenović, dr. med.

25.02.2020. 13:35

Poštovana, teško je reći bez pregleda o čemu se radi, ali u trudnoći pada imunitet te su češće gljivične upale. Hematom se ne može razviti u nešto drugo. Korioangiom je tumor krvnih žila i nije povezan s hematomom.

biljka33

05.08.2022. 22:25

Postovanje, trenutno sam 28+1, nalazim se u bolnici, cerviks mi se smanjio na 10 mm i zrel je. Imala sam kontrakcije, i primam tokolizu. Sumnjaju na infekciju pa cekam nalaz urinokulture. Mozete li mi reci dali je to jako opasno i dali postoji mogucnust da izguram jos par tjedana? U slucaju infekcije i prave terapije za to dali se stanje moze popraviti?