Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Priprema za trudnoću


Autor Poruka

mamalana

04.11.2011. 21:30

Poštovani dr. Šakoronja,

U travnju 2009. sam carskim rezom rodila zdravog dječaka, trudnoća je bila školska.
U siječnju 2011. sam izgubila bebu u 26. tjednu trudnoće (chorioamnionitis). Nakon toga sam obavila osnovne pretrage, sve je bilo u redu, i u svibnju smo se odvažili na novu trudnoću, koja je bila vanmaternična. 15.6. sam primila dozu metotreksata.

U međuvremenu sam napravila genske čimbenike trombofilije, FVL bez mutacija, FII bez mutacija, PAI1 homozigot 4G i mthfr heterozigot.

Molim Vas za komentar na nalaze s obzirom na iduću trudnoću.

Ono što me zapravo brine su menstrualni ciklusi nakon metotreksata. Inače su bili redoviti 24-28 dana uz obilnu cervikalnu sluz u plodnom razdoblju, sad traju 34-38 dana, ponekad bez sluzi. Sredinom ciklusa osjećam jake bolove i pečenje na strani očekivane ovulacije. Tijekom krvarenja i u prvom dijelu ciklusa nema bolova.

Zanima me upućuje li bol u jajovodu/ jajniku na nešto opasno? Je li sigurno ostati u drugom stanju dok su ciklusi tako produženi?

Razumijem da bi bilo razumno čekati, ALI bol radi gubitka je neizdrživa i želimo pokušati čim je razumno moguće.

Hvala na odgovoru! Također, želim Vam ovim putem izraziti duboku zahvalnost na uvijek iscrpnim, stručnim i ljudskim odgovorima.

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.11.2011. 23:40

Poštovana, to što Vam je ciklus produžen nema nikakve veze, ako ovulirate.
Zatim druga stvar koju bih sugerirao je da se napravi prohodnost jajovoda, a prije toga svakako cervikalne briseve.
Prije toga se ne bih odlučivao na novu trudnoću.

ruzica.b

03.12.2021. 14:15

Poštovani, želim Vas zamoliti za savjet. Naime, imam nepune 32 godine i planiram trudnoću u skoro vrijeme. To bi mi bila prva trudnoća (nisam nikad imala ni bilo kakvu vrstu pobačaja). Što se tiče mog menstrualnog ciklusa, prvu mjesečnicu sam dobila sa 11 godina i uvijek sam imala malo jača i bolnija krvarenja prva 2-3 dana (mjesečnica traje 5-6 dana,a zadnji dani su jako oskudna krvarenja), te svih ovih godina imam redovna krvarenja, ciklusi su mi najčešče oko 26-28 dana, ponekad se dogodi kraći (24 dana) ili duži ciklus (30-31 dan), možda jednom godišnje neka veća odstupanja. Pila sam Yaz otprilike godinu dana ( prije 3 ili 4 godine) i nedugo nakon toga (2018.godine) na redovnom ginekološkom pregledu mi je otkriven CIN II, koji je uspješno izliječen i otad su mi svi papa testovi uredni. Dosta puta za vrijeme ovulacije osjetim lagane do malo jače bolove u jajnicima (uglavnom u desnom). Imam neki lakši oblik anemije, tako da uglavnom svake godine pijem tablete, po potrebi (cca 3 mjeseca da se stanje popravi).
Silno se želim ostvariti kao majka, ali moram priznati da s približavanjem planirane trudnoće su se u meni počeli rađati određeni strahovi ( jer svašta čujem, pročitam, već čujem da su mi neke godine, često čujem za probleme u ostvarivanju trudnoće itd). U siječnju planiram odraditi redovan ginekološki pregled, a s obzirom da živim u maloj sredini i u zadnje vrijeme se dosta izmjenjuju doktori ginekolozi u ambulanti u koju idem (zamjene), zasad nemam nekog stalnog ginekologa. Možete li me Vi savjetovati koje pretrage bi bilo dobro odraditi prije nego započnem s planiranom trudnoćom. Željela bi vidjeti dali je s te strane, što se nalaza tiče sve u redu. Za slučaj da ima neki problem koji će nalazi pokazati, krenula bi čim prije s rješavanjem istih, najviše zbog godina koje imam i jer nebi željela ostati na jednom djetetu. A s obzirom na to da trenutno nemam stalnog doktora, željela bi na pregled doći upućena i po potrebi sama zatražiti određene pretrage. Želim napraviti sve što mogu, i da bi ja bila sigurna i za sigurnu trudnoću. Ne znam dali je bitno, visoka sam 155 cm i teška cca 60-63 kg, stalno sam tu negdje. Alkohol jako malo konzumiram i ne pušim, te sam fizički dosta aktivna (idem na fitness 3 x tjedno i dosta šećem). U obitelji, ni po majčinoj ni očevoj strani dosad nemamo slučaj osobe rođene s bilo kakvom vrstom posebnih potreba.
Bila bi Vam jako zahvalna ako bi me uputili koje bi pretrage bilo dobro odraditi i na što bi trebala obratiti pažnju. I dali preporučujete da uzimam neke vitamine i slično prije planirane trudnoće. Negdje sam pročitala da bi bilo dobro uzimati navedeno koji mjesec i prije početka trudnoće.
Unaprijed zahvaljujem happy

Ivo Balenović, dr. med.

03.12.2021. 17:40

Poštovana, budući da ste zdrava i imate redovite menstruacije, nisu potrebne nikakve posebne pretrage. Prije trudnoće možete uraditi cervikalne briseve i laboratorij (KKS, glukoza u krvi, urin, hormoni štitnjače). Najvažnija je zdrava prehrana (iz koje ćete dobiti sve potrebne vitamine), a slobodno možete dodatno uzeti folnu kiselinu.

ruzica.b

03.12.2021. 19:20

Poštovani doktore, hvala na odgovoru! Pozdrav happy

Ivo Balenović, dr. med.

04.12.2021. 11:25

Nema na čemu.

k6elp6ie

10.12.2021. 11:55

Poštovani doktore,
molim Vas savjet vezan uz sluz oko ovulacije. Trenutno mi je sredina ciklusa, ali umjesto bjelanjkaste i rastezljive sluzi, ovaj mjesec (13. i 14.-ti dan) imam lagano probadanje u jajnicima i vodenkastu, prozirnu sluz.

Da li je to pokazatelj da ovulacija dolazi? Da li je nužno da postoji rastezljiva sluz da dođe do ovulacije?

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2021. 13:05

Poštovana, bolovi (probadanje) u jajnicima, i obilna, vodenasta, rastezljiva sluz su indirektni pokazatelji ovulacije.