Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prirast težine u trudnoći


Autor Poruka

ela

22.02.2002. 13:18

Poštovana dr. Kupešić,
molim vas za vaše stručno mišljenje o prirastu težine u trudnoći od cca 5-6 kg.
Naime, čula sam od kolegice da je njoj liječnik rekao da je to normalan, dapače poželjan prirast težine na kraju trudnoće (??!?).
Malo sam zbunjena jer sam svugdje čitala i slušala od liječnika o min. 8-9 kg koje trudnica svakako mora dobiti tijekom trudnoće.
Zahvaljujem na vašem odgovoru!
Ela

Doc dr. sc. S. Kupešić

22.02.2002. 22:06

Poštovana,
Uobičajeni prirast tjelsne težine tijekom trudnoće je 10 kg. Ipak, postoje značajne varijacije, ovisno o ev. gubitku tjelesne težine tijekom prvih mjeseci trudnoće - ukoliko se javlja hiperemeza (povraćanje). Na prirast tjelesne težine u trudnoći utječe i tjelesna konstitucija pacijentice, tjelesna aktivnost (mirovanje u trudnoći može potaknuti dobivanje na tjelesnoj težini)... Ipak, treba reći da tjelesna težina novorođenčeta ne mora direktno ovisiti o dobitku tjelesne težine majke tijekom trudnoće, jer prirast tjelesne težine fetusa ovisi o primjerenosti uteroplacentne cirkulacije koji je neovisan o parametru poput težine.