Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problem


Autor Poruka

Sandra

21.04.2002. 23:01

Poštovana dr.,u tri sam navrata bila na inseminaciji,sva tri puta neuspješno i sad sam pred IVF postupkom.Prvi puta sam na inseminaciji bila u 9.mj.2001.i stimulurana sam clomifenom i hCGom.Drugi puta stimulacija je bila u 11.mj.2001.CC+hMG+hCG.Oba sam se puta fizički dobro osjećala i nisam imala nikakvih problema.Treća je insem.urađena u 2.mj.2002.-klomifen od 3-7 dana 100mg,po 2 ampule Pergonala od 7-11 dana c.,Prymogonil 12.dan c.10 000IU.Imala sam sedam folikula.Nakon postupka primila sam još 2500IU hCG 2.I 6.dan od postupka.Koristila sam Utrogestan vaginalete,3x2.Nakon ovog opširnijeg opisa,prešla bih ustvari na ono što me muči.Nakon postupka,par dana,počela sam osjećati nedostatak zraka,naročito navečer,imala sam osjećaj da mi je srce u grlu,ne znam kako bih se drugačije izrazila.Dobila sam menstruaciju,no to se nastavilo.Nisam imala nikakve bolove,temperaturu...Nakon što mi je par puta pozlilo na poslu,suprug me jednu večer odvezao na hitnu.Napravili su EKG i krvnu sliku i ustanovili da je sve u redu,te zaključili da je to na psihičkoj bazi.Ne slažem se s time,jer dobro razlikujem fizičko i psihičko,iako se slažem da je jedno s drugim povezano.Uz otežano disanje,imala sam napadaje vrućine,u valovima.Kako je sve to došlo,tako je i prošlo...do neki dan,kad se to s disanjem ponavlja,ne jako kao prije,ali ipak.Sad sam oko ovulacije,imam jaku,izrazito jaku cervikalnu sluz,takva,u takvoj količini nije bila ni kad sam stimulirana.Zanima me je li moguće da mi se u tijelu,organizmu,s obzirom na te sve stimulacije poremetilo?Ima li veze što sam nježnije građe-48kg,160cm?Jesu li u pitanju hormoni?Što mogu očekivati u postupku IVF,s obzirom da se predviđa da ću primiti 20 ampula Profasija?Prilično sam zbunjena.Unaprijed hvala.Još bih dodala da mi je Utrogestan produžio ciklus-nisam bila trudna-test je bio negativan,no m.nikako nije htjela doći,tek kad sam prestala koristiti Utrogestan,pojavila se dan-dva iza.Unaprijed hvala na odgovoru-ispričavam se zbog opširnosti.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

22.04.2002. 19:42

Poštovana,
Opisane smetnje, ukoliko nisu imale podlogu u hiperstimualciji, uvećanju jajnika, izljevu, otklonu u laboratorijskim nalazima i sl, ne mogu se objasniti objektivnim razlozima, te su stoga kolege na hitnoj pomoći potražile objašnjenje u psihosomatskom otklonu. Što se je doista dogodilo nemoguće je zaključiti bez direktnog uvida u Vaše stanje u problematičnom razdoblju, sve ostalo bila bi samo nagađanja, a ne objektivne i neopterećene medicinske činjenice. U narednom postupku, postupku izvantjelesne oplodnje planirate se stimulirati sa 20 ampula Pergonala (a ne Profasi ampula), što doista može ( s obzirom na Vašu gracilnu konstituciju) rezultirati razvojem sindroma hiperstimulacije. Vaš će Vas liječnik stoga pažljivo nadzirati tijekom cijelog postupka kako bi pravovremeno uočio bilo kakva odstupanja u ultrazvučnom, endokrinološkom i laboratorijskom razvoju situacije. Drugi problem koji navodite je da niste spontano dobili menstruacijsko krvarenje unatoč činjenici da niste ostvarili trundoću, sve dok ste uzimali Utrogestan. Takvo stanje koje ste iskusili naziva se "pseudotrudnoćom" koja je hormonski uvjetovana (primjenom preogesteronskog preparata) i ne mora Vas zabrinjavati; to je samo znak da je maternična sluznica bila primjereno pripremljena za postupak i da niste imali neprimjerenu funkciju žutog tijela.