Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem s menstruacijom


Autor Poruka

booksgirl

12.08.2021. 01:25

Poštovani, javljam se jer imam problem vezan uz menstrualno krvarenje. Imam 36 godina, nisam rađala. Naime, u posljednje vrijeme sam primijetila kako mi se skratilo trajanje menstruacije i kako nije više obilna kao prije- prije sam krvarila 3 dana srednje obilno, a 4 i 5 u tragovima, a sada 2 dana srednje obilno, jedan pomalo te 4 i 5 praktički ništa. No, ono što me posebno brine je to što su zadnje dvije menstruacije trajale 1,5 dan manje obilno i još dva dana minimalnog krvarenja, više kao iscjedak, za koje je dovoljan dnevni uložak. Nakon prve takve menstruacije sam bila kod ginekologa. Pregledom i uzv-om na 20. dan ciklusa doktor je utvrdio kako je sve u redu i sve odgovara fazi ciklusa te je vidljivo žuto tijelo. Jedino još čekam nalaz papa testa. Doktor je rekao da ne vidi očiti razlog/problem zašto bi menstruacija trajala tako kratko, da je to možda samo izuzetak i da pratim dalje hoće li se opet ponoviti, a da ono prvotno smanjenje trajanja može biti posljedica godina. No kako se prekratko krvarenje ponovilo, ja sam jako zabrinuta i pod stresom zbog toga pa me zanima o čemu bi se moglo raditi i što bih još mogla poduzeti da utvrdim u čemu je problem. Još bih napomenula kako sam u svemu tome imala upalu mjehura i pila antibiotike pa ne znam koliko je to relevantno. Inače, nikad nisam imala nikakvih ginekoloških problema i smetnji, papa uvijek uredna, ciklusi od 26, 27 dana, nikad mi menstruacija nije izostala otkad sam ju dobila sa 14 godina. Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

12.08.2021. 11:05

Poštovana, savjetujem da uradite kompletnu analizu hormona. Problemi s menstruacijom su česti kod hormonskog disbalansa

blondie123

28.03.2022. 16:46

Poštovani,

imam 26 godina. Od kako sam dobila menstruaciju ciklus mi je bio redovit i trajao 28-29 dana. Posljednjih mjeseci primjećujem da se duljina ciklusa produzila (28,30, 31,33,33). Već više od godinu i pol ne pijem pilule (prije sam pila Lindynette).
Također pijem Euthyrox 50 zbog hipotireoze.
U posljednje vrijeme mislim da nisam mijenjala nikakve životne navike niti počinjala piti druge lijekove.
Da li imam razloga za zabrinutost? Mislite li da trebam posjetiti doktora ako ciklus ostane ovako dulji?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

28.03.2022. 20:15

Poštovana, nema razloga za brigu. To je sve unutar normalnih, fizioloških granica odstupanja.

Slav

15.04.2022. 21:05

Poštovani,
zadnju menstruaciju sam dobila 28.3. (Ako se ne varam) i trajala je duže nego obično, odnosno i obilnije. Inače mi traje do 4 dana, ovaj put nekih 6 dana s tim da sam imala taj zadnji dan nezaštićeni spolni odnos s prekinutim snošajem. Za vrijeme spolnog odnosa sam jako puno krvarila. Nakon toga se nastavila bol u grudima te (po slobodnoj procjeni) oko ovulacije također ružičasti iscjedak popraćen bolovima u jajnicima, dakle kao pred normalnu menstruaciju. Čudno je zapravo što sam danas 15.4. uz sve simptome menstruacije zapravo i dobila? Normalna količina i boja krvi kao i inače, s bolovima, a ne bih trebala dobiti tako rano. Ciklusi su mi inače redoviti pa ne znam što može biti uzrok ovomu sada. Dakle bolovi u grudima, trbuhu +krvarenje (normalne boje kao kad nastupi menstruacija). Molim Vas mišljenje, mogu li isključiti trudnoću ili? Unaprijed zahvaljujem

Ivo Balenović, dr. med.

18.04.2022. 18:55

Poštovana, ako je nastupila normalna menstruacija trudnoća je isključena. Ipak, savjetujem da uradite test.

VinaZg

21.04.2022. 18:20

Poštovani

Imam 37.g. nisam rađala dosada. Prošle godine bila sam na redovnom ginekološkom pregledu, pronađen mi je endometralni polip maternice koji je potrebno odstraniti. Nalaz papa testa je bio uredan.
Problem je nastao kod prošlog ciklusa. Menstruaciju sam dobila 21.03. bila je oskudna i trajala svega 3 dana a inače su dosta obilne i traju 5-6 dana. Međutim 28.03. ponovno sam dobila blago krvarenje koje je jedan dan bilo nešto jače a drugi dan skoro ništa. Budući da krvarenje nije prestajalo kontaktirala sam svog ginekologa te sam dobila terapiju duphastone dvije tablete dnevno 10 dana za zaustavljanje krvarenja koje sam pila od 8.04. Krvarenje je prestalo a nakon tzavršetka terapije duphastonom sam dobila menstruaciju kako je i predviđeno. Međutim menstruacija mi nije tako obilna kao inače i krv je svjetlocrvene boje. Od ostalih dijagnoza imam hipotireozu i pijem eutirox 50 mg. Menstruacije su mi dosada uvijek bile uredne. Za dva tjedna imam zakazan pregled kod svog ginekologa.

Zanima me da li uzrok ovome može biti prekomjerna težina jer sam se u posljednjih pola godine dosta udebljala? Koji bi mogli biti mogući razlozi ovoj nepravilnosti u ciklusu?

Zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

24.04.2022. 11:40

Poštovana, savjetujem analizu hormona. Prekomjerna tjelesna težina može poremetiti hormonsku ravnotežu.

Faxy

24.04.2022. 22:05

Poštovani, 19.03.sam imala menstruaciju koja je trajala 4 dana obilno a 6 dana po malo roskasto. Inače dobijem od 23-26 dana ciklusa i traju oko 5 dana. Kako je prošao 31. Dan a nisam dobila tj. 18.04. Sam uradila test i bio je negativan. Posjetila sam ginekologa koji je uradio ultrazvuk i pokazao je da imam cistu na jajniku i da zbog toga nisam dobila. 21.04.ponovo uradim test negativan. 23.04. Sam imala blago krvarenje crvene boje oko 12 sati bez bolova i oko 18 sati opet sasvim malo. Misleći da je menstruacija popijem kontracepcijsku tablecu cricea koju mi je ginekolog propisao kao zaštitu od trudnoće da pijem od prvog dana menstruacije. To je bilo juče. Danas nemam krvarenja osim malo na papiru kad se obrišem. Opet uradim test sumnjajući na trudnoću i implatacijsko krvarenje test negativan. Bolova menstrualnih nemam. Pitanje je da li je ovo menstruacija i da li trebam nastaviti piti kontracepcijske pilule kako je propisano? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Papa test rađen 08.02. Uredan.

Ivo Balenović, dr. med.

25.04.2022. 17:15

Poštovana, nastavite s uzimanjem kontraceptiva po ustaljenom redu.