Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Produljeni menstruacijski ciklus


Autor Poruka

1234bbb

09.12.2014. 16:00

Poštovani,
pišem vam jer me ''isprepadala'' medicinska sestra na sistematskom,premda ne znam koliko je pouzdana (a doktr. s fakulteta je bila neodređena).Naime moj menzis dolazi svaki 35 do max. 40 dana i traje 5-6 dana. Inače menstruacije su bolne (ali to se vuče po cijeloj ženskoj strani obitelji),pa popijem ketanol ,a neke i obilne.Uvijek imam većinu,ako ne i sve pms simptome nekad blaže od drugih. Natuknut ću da sam blago anemična.
Moj problem,što je ona mene uvjeravala da normalni ciklus dođe svaki 28 do 30 dana,a znam da to ''normalni'' varira i da možda imam ciste?Nisam spolno aktivna,pa nisam vidjela potrebu ići k ginekologu.
(Prošli mjesec sam dobila menstruaciju 3.,a sad hoće-neće,već 2 dana imam tzv. ''spotting'' (malu kol. krvi prvo smeđe,sad crvene boje,većinom kad sam na wc-U))
Sad me to sve skupa brine,pa molim da me razuvjerite
unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.12.2014. 23:40

Ne mogu vam bez nalazua UZVa ništa komentirati. S obzirom na bolne menstruacije vjerovatno imate ovulacijski ciklus. Samo toliko.
Iako niste spolno aktivna, možete se pregledati uz pomoć UZV-a.

Shinelikeadiamond25

29.05.2019. 14:30

Pozdrav..imam problem s produljenim ciklusima koji su do prije 2 mj bili do maksimalno 40 dana (prosjek 35), a od tad su dulji. Na abdominalnom ultrazvuku je sve bilo ok, nema nikakvih cisti i izraslina i ginekologica ne vidi potrebu za uzimanjem ikakve terapije jer nisam spolno aktivna niti zelim trudnocu, ali meni nije normalno da mi ciklusi budu neredoviti i zelim tocno znati zasto je to tako i koji hormoni ne valjaju. Zelim uzeti stvar u svoje ruke jer od ginekologice ne osjecam podrsku, pa bih za pocetak napravila krvnu pretragu spolnih hormona. Zanima da li da uradim za FSH, LH i estradiol 3-5. dan ciklusa ili za odredivanje progesterona, 21-23. dan buduci da imam produljene cikluse? Hocu li u tom slucaju otkriti moguc PCOS ako se vec preko ultrazvuka nisu uocile cistice?Inace nemam dlakavost, ni nekakve muskaste osobine, ali sumnjam na policisticne zbog dugih ciklusa. Oprostite na duzem postu, ali, eto, trazim pomoc i da napokon dovodem stanje u red. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

30.05.2019. 09:25

Poštovana, uradite kompletnu hormonsku obradu. LH, FSH, E2, testosteron, DHEAS između 3. i 5. dana ciklusa, progesteron 21. dan, te prolaktin i hormone štitnjače. Fiziološka odstupanja duljine ciklusa počivaju na varijacijama u duljini folikularne faze, a kreću se u rasponu od 24 - 35 dana. Velike su individualne razlike ne samo u duljini ciklusa, nego i u intenzitetu menstruacijskog krvarenja. Folikularna faza ciklusa traje od 14 do 21 dan, dok luteinska faza uvijek traje 14 dana.