Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Produzeni ciklusi


Autor Poruka

Nektar

24.07.2020. 09:50

Pozdrav,

Moji ciklusi prije poroda su uvijek bili tacni, 30 dana, mislim da sam znala osjetiti i bol tokom ovulacije, a znalo je biti i tackastog krvarenja. Dva do tri puta godisnje, tokom stresnih perioda, znala bi kasniti i to je to. Zatrudnila sam spontano (na kraju ciklusa, test je i nakon dvije sedmice kasnjenja bio negativan, pozitivan nakon tri sedmice, a i ultrazvuk je potvrdio da se starost ne slaze sa datumom zadnje menstruacije). Porodila sam se 2018. godine, dojila skoro dvije godine. Prvi ciklus sam dobila nakon 9 mj, pa sljedeci nakon 5 mjeseci. Od tada su bili relativno redovni, ali duzi 32 dana, znalo je i preskociti. U zadnje vrijeme je situacija jos gora, ciklusi su od 32 do 38 dana. Period jeste bio stresan izuzetno, i moj ginekolog u tome vidi razlog. Nije me slao na daljnje pretrage, a mene sve to muci, jer kao da ne poznajem svoje tijelo vise. Imam 30 godina. Mozda da napomenem da jos uvijek imam mlijeka, do unazad dva mjeseca sam cesto znala imati mrlje od mlijeka na odjeci, iako ne dojim. TSH je 2.6, fT3 i fT4 su normalni. Nemam poznatu bolest stitnjace niti simptome, antitijela nisam radila. I porodicni ljekar, a i ginekolog kazu da je to uredno. Ne znam da li bih trebala zahtjevati neke daljnje pretrage. Imamo problema i sa zacecem, ali to je ginekolog savjetovao da se opustim i da sacekamo kraj godine, on je siguran da mogu zanijeti. Od detaljnijih nalaza nemam nista samo ultrazvuk, maternica je ostala veca nakon poroda (navodno to nije problem), ima nesto slobodne tecnosti u Douglasu (navodno ni to nije problem, imala sam je i prije prve trudnoce) i jedaj jajnik je priljubljen uz uterus (ako sam to dobro objasnila, a takav je bio i prije prve trudnoce). Ne znam otkud da krenem, ne radi se samo o zacecu, nego mi vise nista nije jasno, ne smatram da stres moze uzrokovati produzenje ciklusa mjesecima, uporno, bar se to prije nije desavalo. Ako imate kakav savjet ili misljenje, bila bih zahvalna.

Ugodan vikend,

Ana

Ivo Balenović, dr. med.

24.07.2020. 10:35

Poštovana, osim hormona štitnjače savjetuje da odredite spolne hormone i prolaktin. Prolaktin je hormon koji djeluje na produkciju mlijeka. Dokle god je prolaktin povišen, ciklusi mogu biti neregularni.