Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaktin


Autor Poruka

VEDRANA

14.01.2002. 14:52

Puno lijepih pozdrava !
Molim Vas odgovor na par pitanja:
Nisam rodila u 5 godina braka (ni nakon Klomifena) i sada sam u slijedecoj fazi:
Nakon kiretaze,konizacije i utvrdenog visokog prolaktina (520) pila sam
Bromergon 2,5 mjeseca i snizila prolaktin na 440.Sada opet pijem Bromergon 2x 1.,imam cistu na desnom jajniku i PAPA je odlican.
Moj doktor predlaze provjeru prohodnosti jajnika nakon Bromergona i
vjerovatno umjetnu oplodnju ako je prohodnost u redu.
Mene zanima kako cu ja reagirati na hormone koji se daju pri umjetnoj
oplodnji (sto se dogada s stitnjacom,hipofizom ,prolaktinom?),tj.koliki je
rizik ????
Dali se ovulacija mora stimulirati i kako fizicko kretanje ili ne kretanje utjece na prolaktin??
Puno Vam hvala i lijep pozdrav !!!!!!!!!!

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.01.2002. 15:44

Poštovana,
S obzirom na hiperprolaktinemiju, vjerujem da je Vaš liječnik odlučio učiniti nekoliko dodatnih pretraga u svrhu određivanja razloga hiperprolaktinemije. U tom smislu najčešće se radi RTG sellae turcice ili CT glave kako bi se isključilo postojanje prolaktinoma (dobroćundog tumora hipofize koji hipersecernira prolaktin). Treba reći da neka stanja mogu uzrokovati porast prolaktina poput vježbanja, hranjenja, spavanja, stresa, spolnog odnosa, a katakada je uobičajne nalaz tijekom periovulacijske ili lutealne faze ciklusa. Također je normalan porast ovog hormona tijekom dojenja, u porodu i babinju.
Razina prolaktina trebala bi se normalizirati prije pokušaja medicinski pomognute oplodnje jer porast prolaktina može uvjetovati smanjenje prijemljivosti maternice (uslijed pojačanih kontrakcija), može uzrokovati smanjeno lučenje progesterona u drugoj fazi ciklusa, remeti funkciju estradiola (dovodeći do disfunkcije hipotalamusa) i td. Valja napomenuti da ovaj hormon može uzrokovati i porast androgenih hormona što može dovesti do povećane maljavosti.
Što se tiče poticanja ovulacije za asistiranu oplodnju postoje različite sheme koje se maksimalno individualiziraju ovisno o dobi paciejntice, hormonskim nalazima, postupku pomognute oplodnje, uzroku neplodnosti, nalazu spermiograma, tjelesnoj težini pacijentice, itd. itd. Prema tome, ne postoji univerzalna terapija i o detaljima kako i koliko ćete pojedinog preparata koristiti ovisi o nizu detalja o kojim će Vas izvjesititi Vaš liječnik. Puno sreće u daljnjem postupku liječenja neplodnosti.

VEDRANA

16.01.2002. 10:31

Gospođo Kupešić puno Vam hvala na iscrpnom odgovoru.
Nadam se da će prolaktin pasti i da će sa hipofizom biti sve u redu.
U prvoj kuri bromergona svi su se ostali hormoni (štitnjača i spolni) doveli u normalu.Bio me strah jer sam na clomifen reagirala luđačkim glavoboljama na desnoj strani glave i nebi to opet ponovila...
Ali nakon Vašeg objašnjenja sad mi je lakse...
Hvala Vam....Divno je to sto radite,iskreno i predano...
Vedrana !