Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prvi posjet ginekologu


Autor Poruka

Iva

20.09.2001. 21:54

Poštovana dr.

19 mi je godina i djevica sam.Budući da nikad nisam bila kod ginekologa zanima me kako izgleda prvi pregled (od čega se sastoji?) i što bi ja trebala napravit da on prođe što ugodnije??

Hvala Vam unaprjed na odgovoru

Iva

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.09.2001. 19:28

Poštovana Iva,
Doista je pohvalno što brinete o svojem zdravlju i interesirate se za prvi ginekološki pregled iako ste još uvijek"virgo intacta". Prvi ginekološki pregled u Vašem slučaju bi se radio transrektalno, te ga ne smatram neophodnim kako Vas ne bi nepotrebno traumatizirao. Papa nalaz bi se s također teškoćom uradio, te ukoliko doista nemate nikakvih strogih indikacija, ovakvu bi pretragu preporučila tek nakon prvog snošaja.
Ipak, ono što možete bez bojazni učiniti i neće Vam ostati u nikakvoj ružnoj uspomeni je transabdominalni ultrazvučni pregled s punim mjehurom. Na taj ćete način i Vi i Vaš liječnik dobiti uvid u strukturu Vaših ginekoloških organa (maternicu i oba jajnika), naročito ukoliko imate nekih poremećaja menstruacijskog ciklusa i / ili sumnju na ovarijsku cistu.
Priprema za taj pregled je jednostavna i zahtijeva punjenje mokraćnog mjehura (popiti najmanje 1.5 do 2 l tekućine -čaja, vode, sokova) kako bi se stvorio "akustički prozor" koji će omogućiti liječniku da jasno razazna Vaše ginekološke organe.