Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ranica


Autor Poruka

mia

13.03.2002. 09:42

Poštovana gđa Kupešić,

Nakon izliječenog recidiva gardnerelle u studenom prošle godine(ponovljeni brisevi iz siječnja uredni,UK uredne,ultrazvuk uredan) javila sam se ponovno ginekologu zbog konstantnog gustog žućkastog iscjetka i kratkotrajnog osjećaja žarenja.Moja ginekologinja mi je objasnila da se radi o tzv.ranici - promijenjenom tkivu koje luči sluz u obliku iscjetka. Napravljen je papa prošli tjedan koji je uredan(svi dosadašnji papa testovi su CIN I)te moja ginekologinja tvrdi da nema razloga za strah budući da mnogo žena ima takvu ranicu.Spominjala je nekakvu metodu "hlađenja-premazivanja",ali da zasad to ne preporučuje s obzirom da nisam rađala(imam 25 god) te da se to vremenom može povući(nakon poroda).Zanima me da li je ta ranica zaista uzrok iscjetka i žarenja i koji su rizici "ranice"?( u studenom su brisevi na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu bili negativni)
Hvala na Vašem strpljenju,trudu i dosadašnjim savjetima

Zahvalna
Mia

Doc. dr. sc. S. Kupešić

14.03.2002. 11:37

Poštovana,
Takozvana ranica na grliću maternice česta je promjena koja zahtijeva redoviti nadzor liječnika i svakako Papa nalaz (koji Vi nažalost niste nikada učinili). Ova lezija podrazumijeva crvenkastu promjenu grlića maternice koja nastaje uslijed djelovanja kiselkastog sekreta rodnice na preostali cilindrični epitel koji u spolno zrele žene zamjenjuje pločasti epitel. Ukoliko se takvim promjenama pridruže ruputure grlića maternice tijekom poroda, infekcije i/ili druge traume, opseg takvih promjena može navesti liječnika da opisane lezije i tretira (krio-postupcima, elektrokoagulacijom, laserom, a rjeđe konizacijom). Ovakve se promjene bolje vide pod povećanjem (kolpsokopija), iako se u većine slučajeva jasno naziru i prostim okom. Prema tome, savjetujem Vam redoviti liječnički nadzor, po potrebi provođenje ciljanih cervikalnih obrisaka i liječenje. Svakako nužno je raditi redovite jednogodišnje kontrole Papa nalaza, a s obzirom da niste rađali i da je Papa nalaz u redu nema razloga provoditi krioterapiju.