Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rh- trudnica i krvarenje


Autor Poruka

jana_zg_84

30.08.2019. 23:05

U ranoj trudnoci u 7. i 10. tjednu sam imala oskudna krvarenja. U 10. tjednu nakon pregleda na hitnoj su mi dali Rhesonativ i rekli da mi moraju dat jer sam Rh-. Pred 10. dana tijekom uzimanja briseva kod svog ginekologa sam prokrvarila no doktor mi nije spomenuo Rhesonativ. Radilo je vjerojatno o kontaktnom krvarenju jer je ostalo bilo sve ok i nskon pregleda je stslo. Dali sam trebala ponovno dobiti injekciju?

Ivo Balenović, dr. med.

31.08.2019. 07:40

Poštovana, trudnice koje su rh negativne moraju dobiti preventivnu zaštitu samo ukoliko dođe do kontakta majčine i fetalne krvi (ako je dijete Rh pozitivno). Do kontakta može doći tijekom trudnoće samo ako se radi o jačem krvarenju prilikom kojeg djetetova krv ulazi u majčinu cirkulaciju, ali to u pravilu ne dolazi. Kod malog postotka žena dolazi do tog kontakta krvi tijekom poroda. Nakon poroda zaštitu dobivaju samo rh negativne majke koje su rodile rh pozitivno dijete (iako je u malom broju slučajeva došlo do kontakta i senzibilizacije). Uzimanje briseva sigurno ne može uzrokovati senzibilizaciju.