Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rojazol u trudnoći


Autor Poruka

Gabrijela

16.11.2001. 14:59

Lijepo Vas molim za pomoć.

Doktor mi je prepisao Rojazol, bez ikakvih komentara. Trudna sam tri mjeseca, i pročitala sam da se ne preporuča trudnicama. Inače imam samo povremeno iscjedak koji nema neki miris, niti je grudičast. A nemam ni svrbež. Da li postoji neki lijek koji liječi gljivice, a nije štetan trudnicama, ako je Rojazol štetan? Da li su gljivice štetne i do koje mjere u trudnoći? Da li je moguće da uopće nemam gljivice?

Zahvaljujem se unaprijed na Vašoj pažnji i odgovoru.

Srdačan pozdrav, Gabrijela

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.11.2001. 05:06

Poštovana gospođo Gabrijela,
Imate ili ne gljivice teško je odgovoriti, a ne učinivši pregled. U Vašem upitu raspolažemo oskudnim podacima; da ste tijekom tri mjesca uzimali Rojazol, a nedostaje informacija koliko ste trenutno trudni. Također nedostaje podatak da li ste prethodno uzimali kakve antibiotike koji bi mogli provocirati gljivičnu infekciju, imate li povišeni šećer u krvi, i sl. Dodatno, u Vašem upitu ne navodite kojim se je metodama potvrde (verifikacije) rukovodio liječnik kada je utvrđivao gljivičnu infekciju (stupanj čistoće ?)
Kratkotrajne i lokalne antimikotičke terapije u pravilu ne dovode do neželjenih posljedica posebno ukoliko su primjenjivane tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće. S obzirom da se (prema Vašem opisu) kod Vas radi o protrahiranoj lokalnoj (tromjesečnoj) terapiji više podataka o Vašem problemu možete naći konzultirajući se na Zavodu za kliničku farmakologiju KBC Rebro, Kišpatićeva 12 u Zagrebu.